Chřest s holandskou omáčkou

Nevíte, co uvařit k obědu? Tady je kategorie, kde hledat inspiraci

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 18. 5. 2006 20:37

Dnes jsem se - stejně jako každý rok v tento čas – zastavil ve Velkých Levároch a koupil pořádnou dávku letošního chřestu. Vzal jsem první jakost celé kousky a potom ještě uřezané hlavičky.

Dnes byl první chod: chřest s holandskou omáčkou podle pana Cuketky.

Uvařit chřest je jednoduché, stačí osolit a ocukrovat vodu, přidat do ní trochu másla. Ideální je nechat hlavičky chřestu nad hladinou, aby se nerozvařily, ale neměli jsme svazky a nechtělo se nám je vázat. Vařili jsme zhruba čtvrt hodiny.

Holandská omáčka je trochu složitější, ale nakonec jsme také byli úspěšní. Celý recept je u pana Cuketky. Omáčku jsme oproti návodu ochutili ještě vinným octem a jemně rozsekanou cibulkou (ta velmi pomohla).

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod delph 18. 5. 2006 22:41

já osobně měl chřest na několik způsobů a to jen proto že sme si říkal že všichni tvrdí jaká je to delikatesa tak v tom něco musí být a že to buď připravuji špatně já nebo ty restaurace ale ať už to byla restaurace sebelepší tak mi chřest přesto nechutnal...
vrrrm vrrrrrm ty angličáky maj fakt dobrý ovládání :-D....no jo na vlastní nemám :-D
delph
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cuketka 19. 5. 2006 10:02

já na obranu chřestu musím řít, že je to taková ta klasická lahůdka: někdo si ji napoprvé zamiluje, někdo naopak začne nesnášet. je to různé záleží na osobní chuti.

navíc u chřestu strašně záleží na čerstvosti a dokonalé přípravě, jinak to nemá cenu.

každopádně jo, je to potravina zahalena v oblaku snobismu. doporučuji jej zakoupit v zelenině právě teď kdy je nejlevnější (okolo 30,- Kč / svazek) a vyzkoušet si ho vklidu doma bez předsudků.

:wink:
cuketka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod veverqa 19. 5. 2006 13:05

ja som si raz v jednej restauracii dala sparglu s holandskou omackou a bola som z toho sklamana pretoze to bolo uplne bez chuti :( a to mam sparglu naozaj rada ale s holandskou omackou dobru skusenost nemam. odvtedy som ju neskusala ale mozno sa necham inspirovat :)
veverqa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod delph 19. 5. 2006 18:07

cuketka: jak jsme řek zkoušel jsem mnoho způsobu a restaurací a některé byli dostatečně na urovni aby jídlo bylo připraveno se vší péčí a ani tak mi nezachutnal. nemužu říct že by se mi znechutil ale dnes už si obědnávám radši jiné speciality.
vrrrm vrrrrrm ty angličáky maj fakt dobrý ovládání :-D....no jo na vlastní nemám :-D
delph
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cuketka 20. 5. 2006 19:13

veverqo: tak já například dostal včera v jedné restauraci naprosto nechutnou cibulačku a přesto kvůli toho s cibulačkou neskončím ;) je to jen o tom, ochutnat tu správnou (což by člověk v restauraci čekal, ale ono prt ;))) kdybych se měl řídit podle toho, co nabízejí v českých restauracích, vyprt bych se na to všechno ihned.... :/

delph: jojo .)
cuketka
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků