Třeba maličko (ale fakt maličko) zaprášit moukou, lžičku nadrceného naloženého zeleného pepře, trocha vývaru, provařit, přidat dvě až tři lžíce smetany ke šlehání, v okamžiku, kdy začne bublat, tak stáhnout, dochutit solí a případně čerstvě mletým pepřem a nechat v hotové omáčce rozpustit trošku dobře vychlazeného másla, promíchat metličkou a je to.
Jiná varianta je namísto nakládaného zeleného pepře použít lžičku dijonské hořčice nebo třeba nasekané kapary.
Pokud necháváš maso z pánvičky pár minut odpočinout v alobalu, tak ta štáva, kterou pustí samozřejmě patří zpátky do omáčky.
Víno (k vepřovému nebo k rybě radši bílé) je samozřejmě výbornou surovinou. Pokud ho nepiješ, tak se dá koupit i lahvička se šroubovacím uzávěrem objemu 0,187 l. Ta vystačí na dvakrát a v lednici v pohodě vydrží týden i déle.
Omáček k masu je asi zilion, stačí se porozhlédnout na internetu, samozřejmě pak je třeba oddělit zrno od plev a "recepty", kde se operuje s masoxem z úvah vypustit