Na nový rok (tedy 1.1.) dělám již několikátým rokem tradiční špízy. Jejich složení je víceméně klasické (vepřová panenka, slanina, kvalitní uzenina, cibule) - marináda na maso je z citronové šťávy, dijonské hořčice, čerstvě mletého zeleného pepře, soli, extra virgin olivového oleje a kvalitního bílého vína; špek je opepřen čestvě mletou směsí barevných pepřů, uzenina je naložena do směsi grilovacího koření bez soli a piva.
Jako přílohy jsem letos podával:
- grilovanou zeleninu (lilek, cuketa, paprika, cibule žlutá a červená, rajčata, fenykl - dochucená kořením na grilovanou zeleninu, gyros kořením, extra virgin olivovým olejem a česnekem)
- řecký salát (rajčata, papriky, okurka, červená cibule, kapary, černé olivy, sýr feta, extra virgin olivový olej, balsamico)
- iceberg s koprem (dochucený vinným octem a extra virgin olivovým olejem)
- bezmajonézový bramborový salát (dělal ho kolega, takže receptem nemohu sloužit)
- bylinkovým máslem (směs na bylinkové máslo Kotány, kapary, citronová šťáva)
Na dochucení studené omáčky:
- francouzská (zakysaná smetana, dijonská hořčice, Rýnský ryzlink 2006, pozdní sběr)
- americká (zakysaná smetana, majonéza, Heinz kečup, tabasco)
- brusinková (zakysaná smetana, nakládané brusinky, dochucená malinovým octem)
+ samozřejmě klasiku - nakládané okurky, caperberies a beraní rohy
Takhle nějak vypadá ten stůl ze kterého se to všechno jí
P.S.: používal jsem samozřejmě jinou smetanu než Tesco, ale ty kelímky byly vhodnější pro servírování (bohužel na chalupě u kamaráda je málo vhodnějších mističek)