Vsak mam kazdy den biele jogurty smotanove, bryndzu, syr, casto kuracie maso, vajicka.
A neznasam ked sa kazi chut varenim, pecenim smazenim.
Napr v tych fastfoodoch urobia maso na cibuly. Aj v tv som videl ako najprv na panvici pripakaju cibulu a do toho davaju maso. Fuuuj. Smardalava cibula. Ja si rano spravim prazenicu z troch vajec. Potom uz pred konzumovanim do toho nakrajam celu cerstvu cibulu. Mnam. Kupim kuracie prsia a dam ich varit. Pred varenim, alebo dusenim, osolim, posypem novym korenim a sladkou paprikou. Hotove kuracie prsia jem zo zemiakmi. Picham do nich vidlicku aby sa mi nerzovarili, neboli moc makke. Na tie davam tiez sol, korenie, sladku mletu papriku, kmin, petrzlen.
Na tanieri rozmackam maslo a tie zemiaky vnom poobracam. Nakrajam rajciny a mam dobry obed. Fuuuj tie zhorete masa vo fastfoodoch.
U nas v praci si skoro vsetci objednavaju naobed donaskovou sluzbou hamburger, alebo pizzu, na ktorej je len tenucka syrovo kecupova omacka. Ja si na svoju domacu pizzu naukladam kopec syra, madarskej salamy.
V tv som videl, aky sajrajt pridavaju do tych jedal, aby sa to vmestilo do ceny a vobec mohli zaplatit prenajom, vyplaty, hrnce, energie, atd. A tiez musia stihnut obsluzit vsetkych zakaznikov. A vzdy sa im kvoli ponahlaniu obsluzit zakaznikov nepodari dodrzat stanovenu dobu varenia.
Domace je proste domace.
Videl som v tv, ako skryta kamera zaznamenala pracovnika z fastvoodu, ako naplul zakaznikovy do jedla, lebo mu nedaval sprepitne.
Nechcem urazat vsetkych pracovnikov fastfoodov, ale riskovat nebudem, ani keby to robil len 1 z miliona. Dalej som videl v jednej jedalni kucharku, ktora si stale davala ruku pred usta a kaslala a smrkala. Asi si nemohla dovolit marodit. Aj ja potom od nej ochoriem a marodit budem ja.
A este sa mi nepaci, ako sa za tyzden u nas v praci zaplnia 3 smetiaky (tie plechove sudy)
polystyrenovymi obalmi z tych hamburgerov a hranoliek. Takto sa spravaju k prirode. A ze im nieje luto 30 centov za taky polystyrenovy obal. Ja som schvalne spocital, ze sme v sklade mali v krabici tych obalov az 56euro. A to po odvezeni pribudaju dalsie. A ked to je este u nas v robote, tak z toho ide strasny zapach.
Tiez neznasam ako blbci, ktori robia rozky z cesnakom vytlacia cesnak, rozmiesaju z vodou, aby toho bolo viac a usetrili a ponatieraju tie rozky tym sajrajtom, z ktoreho mam ulepene smardlave ruky aj ruksak a tiahne sa to siroko daleko. Aj na langos natieraju ten sajrajt. Ja si cely strucik pokrajam a posypem nim langos. Na to nastruham 10dkg tvrdeho ementaleru a nalejem ostreho kecupu casto (ale kupeneho). Sezona na zber plodov nieje cely rok.
Vo fastfoode mi daju na langos len lyzicku kecupu a lyzicku nejakeho lacneho starsieho syra.
Znama mojej tety je kontrolorka a viem ze v sklade mavaju starsie potraviny. Aj ja na ich mieste, ak by som chcel zarobit a ist na dovolenku, by som to daval zakaznikom. Nie vsetci su taky, ale radsej nenavstevujem ziadne podniky, kde mi podavaju tepelne upravene jedlo, ktoreho pripravu nevidim. Doma si urobim sam - viem co do toho dam a potom tepelne upravim, ak hned nezjem dam do chladnicky, do boxu a potom prihrejem.
Este doplnim, ze v restauracii si nemozem vybrat zemiaky neskore, slatove, zlte a podobne.
A tiez zemiaky v restauracii maju v sebe tie hnede oka z klickov, lebo nemozu presne odhadnut kolko pride hosti. Ja si doma nanencham klicit zemiaky. Ked chcu zarobit nemozu ich davat presatam. A zase v prvej cenove skupine su drahe.