od Slonik 2. 10. 2017 16:08
Včera jsme se vrátili z prodlouženého víkendu, ale moc se mi nechtělo vařit. Ne úplně blbé jsou pro takovou příležitost hotové chlazené Gnocchi. Uvařené jsou za 3 minuty. Takže moje včerejší večeře (2-3 porce):
Suroviny:
1 balíček Gnocchi
1/2 střední cibule
20 g másla
1 PL olivového oleje
1 střední bílý hřib + noha z dalšího bílého hřiba (nebo křemenáč; v krajní nouzi i 4-5 mladých žampionů)
30-50 g Parmazán (Grana Padano, Grana Moravia ...)
1/2 lístků Rungia Klossii - houbového koření (nebo i hladkolistá petrželka)
1,5 dl smetany ke šlehání
sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
Do hlubší pánve (použil jsem soté pánev) dáme máslo a olivový olej, na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme najemno nakrájené houby, za občasného promíchání, necháme několik minut restovat, zarestované houby s cibulí osolíme a opepříme, přilijeme několik lžic vody a dalších několik minut za občasného míchání dusíme. Poté co se voda odpaří přilijeme smetanu a na mírném plameni přivedeme k varu. Vmícháme nahrubo nastrouhané cca 2/3 parmazánu, promícháme a sundáme z kamen. Do omáčky vmícháme 1/2 množství nasekaných bylinek.
Hotové zcezené gnocchi nasypeme do omáčky a vše opatrně promícháme.
Servis na hlubokém talíři, lehce posypaný zbytkem najemno nastrouhaného parmazánu a dozdobené zbývajícími nasekanými bylinkami. Kdo chce, může ještě zakápnout lanýžovým olejem a osvěžit trošičkou pepře.
Je to rychlé a snadné (kompletní doba přípravy 15 minut). Jen doporučuji načasovat omáčku a gnocchi. Omáčka by neměla dlouho stát; to samé platí i o gnocchi.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!