od Swordman 19. 10. 2008 11:35
Ja si často robievam podobné jedlá.
Základ je dobre do sklovita opražená cibula ( na troche oleja ju vypražím do sklovita v kvalitnej teflonovej panvici ). Potom pridám fazuľu ( najjlepšie scedenú, môže byť aj z kozervy - opláchnem a scedím preto, lebo býva v nej množstvo soli a konzervantov )
1. Popražím chvíľku tú fazuľu s tou do sklovita popraženou cibuľkou. Pridám aspoň jednu nakrájanú sušenú chili papričku. Z veľkej flaše sójovej omáčky Vitana tam dám tej sójovky ( podľa chuti - cibuľa sa zafarbí a nie je treba nič soliť - soľ je v omáčke )
A teraz môžem pridať nadrobno pokrájanú točenú ( alebo nejaký iný mäkký mäsový výrobok, napr. diétny alebo bratislavský párok ), chvíľku ešte osmahnem. Potom môžem už podávať ako fazuľu na cibuli.
2.Alebo pridám ešte zeleninu mrazenú ( alebo konzervovanú ), napr: kukuricu a hrášok ( alebo mrazenú +trocha kukurice do nej ). Po chvíli pridám vodu a podusím ( dám tam ešte rajčinový pretlak - podľa chuti - a trochu kečupu. Ja tam dávam aj chilli omáčku, ale nie každý to má rád štipľavé. Mierne podusiť, aby zostalo primerane šťavy.
Podávať s kvalitným chlebom, alebo s kukuričnou plackou, alebo s ryžou.
3. Alebo vynechať bod 2. a v bode 1 nedať párok a môžem si urobiť podobné jedlo ako trenčiansky párok s fazuľou. ( len tej fazule treba viac )
Treba ten fazuľovo cibuľový základ zaliať vodou ( vtedy je dobrá tá drobná fazuľa biela, býva aj v konzerve ) , a až teraz vložiť na kúsky nakrájaný kvalitný párok ( ja používam Bratislavské párky firmy Svaman - kvalitný párok poznáte tak, že keď ho varíte, tak vám zostane číra voda mierne mastná - ak je voda farebná, tak je párok z múky a je prifarbovaný- párok pod 90SK/kg nemá cenu tam dávať, skazil by to jedlo - môžte skúsiť napr. aj spišský párok, napr. z mäsokomninátu Krásno ).
Pridám rajčinový pretlak ( vtip je v tom, že tú originál chuť docielite iba pretlakom ), dva alebo tri menšie bobkové listy, troch majoránky, máličko kečupu, a dusím pod pokrievkou na miernom ohni, aby sa kúsky párku uvarili a zobrali trocha chuti z prísad ( radšej aspoň 8 minút, ak chcem skladovať v chladničke ). Pred koncom dochutím chilli omáčkou, prípadne sójovkou.
Na tanieri môžem prizdobiť nadrobno pokrájanou a osmahnutou oravskou slaninkou - nie moc dotvrda osmahnutou, len tak na ľahko osmahnúť ( alebo tú osmahnutú slaninku môžte dať aj na začiatku varenia do jedla aj s párkom, ale bez toho oleja ).
Podávať s chlebom a lebo s rohlíkmi, dobré sú k tomu a celozrnné chleby alebo pečivá.
Pomer pretlaku a kečupu treba nájsť správny experimentovaním, čo vám chutí.
Ja varím tak, že tam dám, to čo mám, ale v rozumnej miere.
MB ASUS A7V600-X,Athlon XP 2500+ Barton , 1791 MB RAM ,Radeon 9200SE 128MB, Audigy 2, LG GSA 4163B,LG GSA 4081B, HDD: WD500GB PATA,Seagate Baracuda 80GB SATA,WD200GB SATA,
CRT Belinea 17", Zdroj CHIEFTEC CFP-400-12G