Zdravím všechny a zasílám pár tipů na nudle z bufetu.
Poměr ingrediencí není až tak důležitý, ale pokud chcete používat grilovací koření a podobné "autentické" ingredience, tak to ani nezkoušejte. Nudle v bufetech jsou samozřejmě přizpůsobeny rychlejší a poněkud minimalizované přípravě, tzn. základ mají udělaný a používají glutamát (jeden z bílých prášků). I bez glutamátu, ale s poctivější přípravou lze dosáhnout podobného efektu i chuti...
Ingredience:
Nudle - nejlépe čínské na smažení, tuším že bývají značené jako rychlé nudle (najdete u vietnamců v zeleninových obchodech)
Zelenina - cibule (nebo jarní cibulka), mrkev, houby (jidášovo ucho, shiitake, apod.), zelí, brokolice, bambusové výhonky
Vejce (nemusí být)
Maso (vlastně taky nemusí být)
Kukuřičný škrob
Pepř
Chilli (sušené nadrcené), sečuánský pepř, česnek, zázvor
sojová omáčka (vyberte nějakou u vietnamců, ne hustou, ne moc sladkou)
ústřicová omáčka
Mirin (nebo klasické rýžové víno, Mirin je totéž, ale na vaření)
rýžový ocet
sezamový olej
arašídový olej.
masox nebo vegeta nebo vývar (nebo voda se solí
)
Postup
Důležité je mít vše dopředu připravené, jinak budete jídlo buď pálit nebo dusit!!!
1) Zeleninu (v poměru dle chuti, ale moc to nepřehánějte s houbama) nakrájejte na rozumné kousky - cibuli na proužky, mrkev a bambusové výhonky na kousky 5 mm x 30 mm x 3 mm, zelí na čtverečky 15 mm x 15 mm, houby na plátky, brokolici rozeberte na malé růžičky; a dejte stranou.
2) Maso pokrájejte na kusy podobné velikosti jako mrkev. Okořeňte sojovou omáčkou, trochou pepře a obalte ve škrobu.
3) Zázvor, česnek, sečuánský pepř a chilli papričky (pro rozumné jídlo stačí jedna paprička pro dvě osoby) nakrájejte na jemno (u česneku doporučuju spíš krájet, než používat lis).
4) Nudle přelijte vroucí vodou (vývarem) a přidejte, co libo - tj. masox, vegetu, apod. Až budou hotové, pořádně je propláchněte studenou vodou a důkladně okapejte. Neměly by být na kaši, tak bacha na to
(obzvlášť, pokud jste použili rýžové nebo fazolové nudle). Vmíchejte trochu arašídového oleje (tak lžíci na porci max.).
5) Ve woku rozpalte arašídový olej. Na dně by měla být cca 3 mm vrstva.
6) Vhoďte aromatické přísady - česnek, zázvor, chilli a chviličku restujte, nesmí se pálit!
7) Přidejte maso a restujte, až bude hotové (díky škrobu celkem rychle hnědne).
Pomocí děrované naběračky maso vyjměte a na zbylý olej vhoďte zeleninu. Restujte (cca 3 až 4 minuty) a vraťte maso. Okořeňte ostatními ingrediencemi (kromě sezamového oleje!!!), s octem buďte opatrnější.
9) Přidejte nudle a vše dohromady dobře míchejte. Dochuťte dle potřeby - hlavně sojová a ústřicová omáčka.
10) Kdo chce, může vmíchat rozšlehané vejce (to udělá takové ty cucky).
11) Odstavte z tepla a jemně pokapejte sezamovým olejem. Promíchejte a podávejte.