nudle dělám a myslím, že už vím jak na ně:
ingredience: nudle, nejlepší jsou takový ty míň kroucený, pšeničný, mají to skoro v každým super-hyper-marketu, většinou čím dražší, tím lepší, ale neplatí to všude. cibuli, mrkev, zázvor, chilli, česnek, bambus. výhonky (nejlepší jsou ty krájený na nudličky), sojovka, olej, může se dát i zelí nebo maso...
- nudle hodím do horké vody a chvíli vařím, ne uplně, aby se nerozvařili - spíš je vyndám když jsou ještě trochu tvrdý, pak je propláchnu ve studený vodě - hodně a nechám opravdu důkladně okapat, mezitím co okapávaj tak si připravím zeleninu - cibule a mrkev na nudličky, zázvor, česnek nadrobno - zprudka na troše oleje orestuju (používám wok s teflonovým povrchem, takový ty klasický čínský se moc lepí a je třeba dát víc oleje) stačí chvilku, pokud je dostatečně horký wok - ideálně do té doby než je cibulka trochu připálená, pak přidám bambusový výhonky, ještě chvilku restuju, přichutím sojovkou, chilli a solí a pak zeleninu vyndám.
- okapaný nudle smíchám v míse s trochou oleje a sojový omáčky a hodím na rozpálený wok, pokud nejsou převařený a není v nich moc vody tak se nelepí (dřív se mi vždycky slepily v takouvou slizkou hroudu, je to v tom, jestli jsou opravdu dobře okapaný a "al dente"
uvařený) a zůstanou krásně oddělený. chvíli restuju, až začnou být trochu připálený, pak tam přidám zeleninu, vše důkladně promíchám a může se podávat. dá se tam ještě dát rozkvedlaný vajíčko se sojovkou a olejem - samostatně předtím do woku - udělá takovou dobrou hmotu (něco jako omeleta, když se z toho udělaj cucky, je to moc dobrý), někdo rád i maso, ale ten základ nudle+zelenina je stejný. myslím že číňani do toho budou dávat i glutaman sodný, kvůli chuti. dělám to takhle už poměrně dlouho a fakt jsou jak od číňana, příprava chivlku trvá, ale oni to beztak maj hotový a jen ti to ohřejou...