Urcite jste mnozi byli v Recku a ochutnali jejich tzatziky, musaku, jejich gyros, zachutnalo vam vonave ouzo (vzdalene, ale opravdu vzdalene bych to prirovnala k ceske slivovici, je to stejná síla, ale ouzo voni prijemneji...) Uz me ty mrazy trochu lezou krkem, tak si alespon takhle vzdalene pripominam leto.... Doma delam bramborovou musaku, ale lze ji hodne kombinovat, treba s lilkem, atd....
Bramborová musaka
1 kg brambor, 1/2 kg mletého masa, 1 pórek, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 vejce, 1 cibule, 15 dkg strouhaného sýra, rajčatový protlak, olej, pepř a sůl, oregano
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mezitím na pánvi opečeme nakrájenou cibuli, ke které přidáme mleté maso, trošku protlaku a oregano. Vše asi 10 minut dusíme. Pórek nakrájíme na kolečka, přidáme k masové směsi a krátce podusíme. Smetanu smícháme s rozšlehaným vajíčkem. Pekáč vymažeme olejem a dno poklademe plátky brambor, které osolíme a opepříme. Na brambory položíme masovou směs. Střídáme vrstvu brambor s vrstvou masové směsi a zakončíme vrstvou brambor, kterou posypeme nastrouhaným sýrem. Když jsou brambory poloměkké, zalijeme je smetanou s vajíčkem a pečeme v rozehřáté troubě asi hodinu.