Miluji suši. Protože suši bary u nás stále patří mezi ty nejluxusnější restaurace, s manželkou jsme se tuto pochoutku naučili dělat sami.
Pokud se do toho ale chcete pustit, možná bude lepší napřed navštívit opravdový suši bar, abyste nasákli atmosféru a viděli, jak to chodí.
V prvé řadě potřebujete suroviny, bez nich to nejde. A to konkrétně:
• rýži na sushi (normální nestačí)
• řasy: do nich se suši balí
• pravou sójovou omáčku: např Kikkoman, přírodní
• rýžový ocet
• křen wasabi: pro amatéry nejlepší v tubě
• nakládaný zázvor
• náplň do suši
• podložku pro rolování (v nouzi se dá použít rákosové prostírání z IKEA)
Kde to sehnat? Občas na potřebné suroviny narazíte v hypermarketech, v sekcích východních potravin. V Praze mohu doporučit specializovaný obchod Japan eShop.
Napřed je nutné připravit rýži: 15 minut vařit pod poklicí, potom odstavit a nechat 10 minut pod poklicí odstát.
Příprava nálevu (na 250 g rýže): 25 ml rýžového octa, necelá lžíce cukru, 1/2 lžíčky soli, glutaman sodný, 25 ml vody. Nálev necháme projít varem a vlijeme ji do rýže.
Rýži je nyní nutné ochladit. Nestačí ji nechat stát v pokoji, ani dát na balkón. Musí se promíchávat a ovívat ji třeba nějakým časopisem (v Japonsku se používá vějíř). Jakmile rýži ochladíte přibližně na teplotu lidského těla, je připravena.
Popisuji zde výrobu maki suši: typických válečků s rýží a náplní. V Japonsku se používají syrové ryby, doma saháme po uzeném lososu, krabích tyčinkách, dovnitř lze ale zamotat i kousky okurky, avokáda. Vše je nutné nakrájet na delší kousky.
Na bambusovou podložku položte řasu. Do spodní části, zhruba čtvrtiny, od levého kraje k pravém rozprostřete vrstvu rýže. Nezapomeňte ji trochu prstem po celé délce pomazat slabou vrstvičkou wasabi (pozor, křen je velmi silný). Na rýži položte proužky náplně.
Nyní je pravá chvíle na zavinutí. Pomalu tvořte válec, pevně jej utahujte. Okraj řasy potom stačí navlhčit, tím začne lepit a uzavře se. Ostrým nožem namočeným do vody z válce nařežte jednotlivé válečky maki suši - na výšku by měly mít dva až tři centimetry.
A je hotovo.