Tak zase něco přidám ...
Ratatouille
(asi tak 3-4 porce, já se toho ale můžu doslova "užrat", takže mi uváděné množství vystačí na dvě jídla)
Suroviny:
1 střední lilek (do 300g)
1 cuketa (cca. 250g)
1 menší fenykl (cca. 150g)
1 střední červená cibule
1 menší žlutá cibule
3-4 bílé (tzv. slovenské) papriky
2 střední rajčata nebo 6-8 cherry rajčátek
4-5 stroužků česneku
3 lžíce extra virgin olivového oleje
pepřový mlýnek
směs koření Vitana Grilovaná zelenina (v nouzi směs na Gyros)
sůl
Volitelně:
neslaný zeleninový vývar
krájené syrové žampiony
Postup:
Lilek podélně přepůlíme, nakrájíme na tenké plátky, naklademe do mísy, osolíme a necháme aby pustil vodu (asi 1/2 hodiny), poté z něj zbytek vody vymačkáme.
Mezitím si nakrájíme cibuli (tenká půlkolečka), papriku (kroužky), cuketu (půlkolečka nebo plátky), fenykl (menší kostičky). Pokud používáme velká rajčata, tak je spaříme a oloupeme a následně nakrájíme na silnější půlkolečka; cherry rajčátka pouze přepůlíme.
V hlubší pánvi rozpálíme 3/4 olivového oleje, vhodíme cibuli a necháme jí zesklovatět, poté přidáme cuketu, fenykl, papriku a lilek, orestujeme (ev. i žampiony), okořeníme kořenící směsí, několikrát prohodíme, podlijeme několika lžícemi vody (či vývaru) a necháme pár minut pod pokličkou dusit. V druhé polovině dušení přidáme najemno nasekaný česnek a zlehka promícháme. Poté pokličku odklopíme, přidáme rajčata, zbytek oleje a ještě krátce zpracujeme.
Možno dochutit solí, čerstvě mletým pepřem, trochou olivového oleje. Ratatouille je výborné jako příloha, ale dá se jíst i samotné.
Existuje samozřejmě mnoho variant (třeba bez lilku, s majoránkou, s rozmarýnem, s řapíkatým celerem, vínem, ...) - je to skoro jako s gulášem
Při přípravě doporučuji opartně zacházet se solí. Dost se jí použije na "vyplakální" lilku, v kořenící směsi jí taky není málo. Zelenina má navíc takovou vlastnost, že se při ochutnávání zdá býti méně slanou než ve skutečnosti je.
Poznámka o energetické hodnotě:
Jedná se o hodně dietní jídlo. Použitá zelenina má energetickou hodnotu cca. 130 kJ/100g, 30g oleje potom nějakých 1100 kJ. Množtví, zeleniny odpovídá cca. 1200g - jedna porce má tedy nějakých 650 kJ, dvojitá (= skoro půl kila jídla ) pak necelých 1300 kJ. Nejvíce energie v jídle má olej, takže v případě nutnosti dosažení nižších hodnot lze jeho množství snížit.