http://bezmasa.kvalitne.cz
Ukázka:
ZELENINY
PLNĚNÉ PAPRIKY *****
Omáčka: Dát vařit olej, na to cibuli, podusit, dát cukr (lžíci), bob. list, tymián, nové koření, pepř, zalít zel. vývarem, povařit, přidat rajský protlak, trošku kečupu, zahustit světlou jíškou Knorr, přecedit
Papriky: vydlabat, uvařit sójový granulát nebo kostky, které se pak rozmixují (vaříme ve vodě podle návodu na obalu), zel. bujón, vymačkat na sítku, aby to nebylo moc mokré, přidat zpola uvařenou rýži, nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr, osolit, přidat čubřicu (bulharské koření, není nutné), „prohňácat“, zamíchat, napevno naplnit papriky, párátkem připevnit víčka paprik a dát do omáčky na půl hodiny povařit. Příloha houskový knedlík.
SMAŽENÝ CELER A LÁ KAPR ***
Celer, sůl, pepř, koření, mouka, vejce, strouhanka, olej
Celer nakrájíme na půlkolečka (silnější), osolit, opepřit, možno přidat nějaké pikantní koření na zeleninu nebo na ryby (kdo jaké má rád). Trojobal a smažit. Po smažení je dobré vysát přebytečný olej ubrousky. Podávat s bramborovým salátem.
ZELENINA NA KARI *****
150g uvařených mungo fazolí (lépe klíčky), 3 mrkve, půl celeru, 1 cibule, (4 rajčata), 2 lžíce másla, kari, sůl, bílý pepř, 200 ml zel. vývaru (z kostky), 100 ml smetany.
Celer, mrkev a cibuli nakrájíme na kousky a orestujeme na másle, poprášíme kari kořením, zředíme vývarem a dusíme asi 10 min. Poté přidáme rajčata (já je tam nedávám, ale v receptu jsou), mungo fazole a směs dobře prohřejeme. Zahustíme smetanou, dochutíme kari, solí a pepřem. Podáváme nejlépe s dlouhozrnnou rýží. (Pozn.: návod na klíčení munga bývá na obalu, s klíčky je to chutnější)
LUSTENINY
FAZOLE PO MEXICKU **
Olej, cibule, 1 menší cuketa, česnek, oregáno, bazalka, pepř, chilli, cikánská omáčka, kečup, konzerva červených fazolí ve slaném nálevu
Na olej cibulku, na kostičky nakrájenou cuketu, česnek (podle chuti), okořenit oregánem, bazalkou, pepřem a chilli a čekat až cibule zesklovatí. Přidat cikánskou omáčku a kečup a nakonec konzervu fazolí. Podávat s chlebem nebo s kukuřičnými cracery např. Chio Tortillas (pikantní).
HOLLYWOODSKÉ ZAPEČENÉ FAZOLKY ****
450g sterilizovaných bílých fazolí v rajčatovém nálevu (možno i chilli nálev), 500g bílého zelí, 3 velké vařené brambory, 1 cibule, 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 šálek smetany ke šlehání, 1 lžička chilli, mletý pepř, sůl, 100 g strouhaného tvrdého sýra
Zelí nakrájíme na větší kusy, ve větším množství osolené vody povaříme asi 3 minuty, scedíme a necháme okapat. Vařené brambory oloupeme, pokrájíme na silnější plátky, osolíme a opepříme. V kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce másla, krátce na něm osmahneme mouku a za stálého míchání pomalu přiléváme smetanu. Zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, pak ji osolíme, opepříme a odstavíme. V jiné nádobě rozehřejeme lžíci másla, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme chilli a konzervované fazole i s nálevem a vše důkladně prohřejeme. Zapékací misku vymažeme zbylým máslem, vyložíme spařenými listy zelí a na ně rozprostřeme fazole. Na fazole položíme vrstvu plátků brambor, zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. V horké troubě zapečeme asi 25 minut, až se sýr na povrchu roztaví a zezlátne. Podáváme horké.
TESTOVINY
BROKOLICOVÁ OMÁČKA S FARFALLE ****
1 brokolice, olej, cibule, 2 st česneku, velká lučina, 12% smetana, sůl, pepř, Farfalle, bazalka
Brokolici uvařit (4 minuty), propláchnout studenou vodou, nakrájet na malé kousky. Na olej cibulku a česnek, velkou lučinu, smetanu, promíchat, vařit. Přidat nasekanou brokolici, zamíchat. Osolit, opepřit. Podávat s těstovinami Farfalle (mašličky), které jsou uvařené ve slané vodě s bazalkou (není úplně nutná).
LAZAGNE *****
½ balení Lazagní, mléko, jíška, sůl, pepř, muš. oříšek, máslo, boloňská omáčka (bez masa:-), parmezán či eidam
Nejprve se připraví bešamel (dá se hřát mléko, přidá se jíška, míchat až do zhoustnutí, osolit, opepřit, nastrouhat muš. oříšek). Zapékací miska se vymaže máslem, na to se položí tvrdý obdélník lasagne (3 vedle sebe – záleží na velikosti zapékací mísy), potře se boloňskou omáčkou (nejlépe Uncle bean´s), pak přijde strouhaný parmezán (či jiný tvrdý sýr) a nakonec bešamel. Množství záleží na požadované šťavnatosti. Po této vrstvě přijde další obdélník lasagne, a tak se to opakuje stále dokola, až v poslední vrstvě se dá boloňská omáčka, bešamel a na to teprve sýr (já dávám 3 až 4 vrstvy) Dá se zapéct na 35-40 min. do středně vyhřáté trouby.
FETTUCINE S CUKETOU ****
Jarní cibulka, olej, 2 malé cukety, chilli, Fettucine
Na pánvi rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm nakrájenou jarní cibulku (nebo normální). Cukety omyjeme, vydlabeme vnitřky, nakrájíme na cca 16 proužků (i se slupkou) a přidáme do pánve k cibulce. Vše osolíme, ochutíme špetkou pálivé papričky, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka. Mezitím uvaříme těstoviny (fettucine = pentlovité nudle) ve větším množství osolené vody a slijeme je. Těstoviny promícháme s dušenou zeleninou a ihned podáváme.
SMĚS NA ŠPAGETY Z TOFU ***
Kostka tofu natural, olej, cibule, sůl, 80 g rajského protlaku, 4 malé stroužky česneku, 2 lžíce kečupu
Velkou cibuli (či 2 menší) nakrájíme na drobno a podusíme na oleji, přidáme na drobno nastrouhané tofu, dochutíme sójovou omáčkou (minimálně) a solí. Chvíli dusíme, pak přidáme rajský protlak a protlačený česnek (podle chuti). Nakonec dochutíme kečupem. Směs použijeme na špagety, chléb nebo topinky.
GNOCCI S BROKOLICÍ ****
600g brambor, 220g hl. mouky, 1 žloutek, lžička škrobové moučky, 300g brokolice, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, 100g tvrdého sýra, sůl pepř
Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Na olivovém oleji zpěníme nasekanou cibuli a česnek, přidáme brokolici, zvolna opékáme, až změkne, podle chuti ji osolíme, opepříme. Ještě teplé brambory oloupeme a prolisujeme. Zpracujeme je se žloutkem a moukou na hladké, tužší těsto. Vyválíme z něj váleček, nakrájíme ho na malé kousky, pomoučněnýma rukama tvoříme kuličky, přimáčkneme je vidličkou a stočíme do ulity. Pracujeme rychle, neboť těsto stáním řídne. Připravené nočky vkládáme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou, scedíme je, promícháme s brokolicí a posypeme nastrouhaným sýrem. Někdy je možné si práci s těstem ušetřit a koupit gnocci v obchodě – jsou stejně dobré:-)
MIŠMAŠE
GRUZÍNSKÝ MIŠMAŠ ***
1 lilek, cibule, mrkev, zel. paprika, rajčata, olej, libovolné pikantní koření, koriandr, česknek, olej, sůl, petržel, arabský chléb (nebo pita)
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme, necháme odležet. Cibuli, mrkev a zelenou papriku nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Oloupeme rajčata a nakrájíme na kolečka. Lilek orestujeme dohněda a poklademe jej na dno zapékací misky. Poté posypeme pálivým kořením, drceným koriandrem a česnekem. Poklademe orestovanou zeleninou a dáme na 30 minut zapéct při 180°C. Nakonec je možno směs promíchat a ozdobit zelenou petrželí a kolečkem cibule. Podáváme s arabským chlebem.
BRAMBOROVÝ PAPRIKÁŠ ****
1 kg brambor, 2 cibule, 250 g sterilovaného leča, 100 ml smetany, 3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 bobkový list, mletá sladká i pálivá paprika, sůl, kousek pórku na ozdobu
Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme podle chuti papriku, osmahneme, vložíme plátky brambor a bobkový list, osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme skoro doměkka. Pak přidáme překapané lečo, zalijeme smetanou rozmíchanou s moukou a dohotovíme. Posypeme na nudličky nakrájeným pórkem (stačí promáčklá kolečka) a podáváme s chlebem.
ČÍNA ****
Sojové pekingské nudličky na čínu (Bona Vita), zel. vývar, sůl, pepř, chilli, sojová omáčka, 1pl solamilu, 1 vejce, olej, cibule, paprika, pórek, mražená čínská zelenina.
Uvařit sojové nudličky v zel. bujónu. Vykapat, trochu osolit, opepřit, trochu chilli a kdo má rád, tak i trochu sojové omáčky. Promíchat se solamilem (lžíce) a pak s vejcem. Rozpálit olej, na to nudličky, osmažit, přidat cibuli nakrájenou na poloviční proužky, dále na proužky nakrájenou papriku, pórek na tenká kolečka, může se přidat i čínské zelí, pytlík mražené čínské (asijské) zeleniny (lze i buráky). Podáváme s rýží.
HOUBOVÝ KUBA **
300g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl, tuk na pekáč
Sušené houby necháme ve studené vodě několik hodin nabobtnat, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem. Promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáčku. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova.
KE KNEDLÍKÚM
VEG SVÍČKOVÁ *****
Cibule (hodně), mrkev, petržel, celer, pórek, zel. bujón, kys. smetana, hl. mouka, bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, skořice, ocet, cukr, sůl
Cibulku na máslo, na to nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, pórek). Okořenit (bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, trošičku skořice). Dusit a podlejvat (možno dát kostku (či dvě) zeleninového bujónu) až se to rozvaří skoro na kaši. Zahustit kys. smetanou s hladkou moukou (kdyby moc husté, tak víc smetany). Propasírovat, osolit, okyselit (octem), malinko osladit. Podávat s hous. knedlíky a brusinkami.
RAJSKÁ OMÁČKA ***
Cibule, hl. mouka, zel. vývar, cukr, sůl, nové koření, pepř, tymián, bobkový list, rajský protlak, kečup
Na máslo cibuli, až zpění, tak hladkou mouku (podle potřeby). Okořenit: nové koření (5kuliček), pepř (5kuliček), tymián (špetka), malý bobkový list. Zalít zeleninovým vývarem, dlouho vařit, osladit, přisolit, rajský protlak a propasírovat (možno i kečup). Podávat s těstovinami (vrtulky) nebo s hous. knedlíky.
KOPROVÁ OMÁČKA *
Mléko, cukr, sůl, kys. smetana, hl. mouka, kopr
Vařit mléko, přidat cukr, sůl, kys. smetanu s hl. moukou zakvedlat do mléka, vařit, přidat nasekaný kopr. Podávat s hous. knedlíky (možno i vejce na tvrdo).
SEGEDÍNSKÝ SOJOVÝ GULÁŠ ****
100g sojových kostek (BonaVita), 2 zel. bujóny, olej, 2 cibule, sladká paprika,, mletý kmín, mletý pepř, sůl, 300g kysaného zelí, 2st. česneku, kys. smetana, mouka.
Nejprve připravíme sojové kostky podle návodu (dáme vařit 1l vody s kostkou bujónu, můžeme přidat i soj.omáčku a ostré koření, vhodíme kostky a mírně vaříme 10-15min, poté je scedíme a zbavíme přebytečné vody). Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, sojové kostky a restujeme. Poté přidáme sladkou (příp. i pálivou) papriku, mletý kmín, opepříme, osolíme a můžeme lehce poprášit hl. moukou (kořením nešetříme). Zalijeme zel. vývarem a dusíme 15min. Kyselé zelí dáme na síto, lehce propláchneme vodou a nakrájíme na menší kusy. Ke kostkám přidáme zelí a rozetřený česnek a krátce povaříme. Zahustíme kys. smetanou s moukou a podáváme s houskovými knedlíky.
KNEDLO ZELO LILKO ***
1 lilek, sůl, pepř, kmín, česnek, olej, dušené kyselé zelí
Kysané zelí scedíme a pokrájíme na menší kousky. Rozpálíme olej, poklademe zelí, osolíme, přidáme kmín a dusíme dokud nezměkne. Lilek nakrájíme na středně tenká kolečka (cca 5mm), osolíme a necháme deset minut „vypotit“. Přebytečnou vodu otřeme, posypeme kmínem, opepříme, poklademe rozmačkaným česnekem. V pánvi rozehřejeme olej a zprudka osmažíme lilky. Až ztmavnou, vyjmeme je a pomocí ubrousku opatrně vysajeme přebytečný olej. Podáváme s bramborovými knedlíky a dušeným zelím. Podle mě je toto nejlepší alternativa „vepřa“.