U kamarádky jsem nedávno ochutnal zeleninovou pomazánku, kterou prodává DMko (https://www.dm.cz/dmbio-pomazanka-papri ... 42870.html). Musím říct, že je skvělá, ale přišla mi poněkud drahá. A tak jsem se pustil do vlastní výroby.
Suroviny:
1 menší lilek (cca. 250 g)
1 menší cuketa (cca. 200g)
1 velká červená paprika (cca. 300g)
50g vyloupaných slunečnicových semínek
50g okapaných sušených rajčat
1 větší stroužek česneku zbavený klíčku
1/2 PL jablečného octa
3 PL olivového oleje
1 hrst bazalkových lístků
sůl, pepř, tabasco
Postup:
Lilek rozkrojíme podélně, řez nasolíme a necháme asi půl hodiny "vypotit"
Cuketu rozřízeneme podélně, měkký střed s jadérky vydlabeme, nakrájíme na kousky, mírně osolíme a zakapeme olivovým olejem.
Vypocený lilek osušíme řez potřeme olivovým olejem.
Zeleninu dáme do trouby vyhřáté na 220 - 250 °C. Do trouby dáme i celou papriku.
Lilek se peče asi 15-20 minut, dokud není řez pěkně zlatohnědý a lilek měkký. Cuketa trvá přibližně tu samou dobu. Papriku pečeme trochu déle - musí být na povrchu jakoby "spálená".
Důkladně upečenou papriku vložíme do mikrotenového sáčku a necháme asi 10 minut zapařit, aby se slupka dala snadno oddělit.
Do kutru nebo mixéru nasypeme slunečnicová semínka a rozmixujeme najemno. Následně vmixujeme sušená rajčata. Poté přidáme cuketu, vydlabaný lilek, oloupanou pečenou papriku, nakrájený česnek a bazalkové lístky Mixujeme do hladké směsi. Chuť doladíme solí, pepřem, tabascem a vinným octem. Konzistenci je možné upravit troškou olivového oleje.
Hotovou pomazánku necháme vychladnout a naplníme do vhodných skleniček.
Pomazánka je nejlepší namazaná na žitný chléb, dozdobená kouskem sušeného rajčete, kaparovým květem nebo i jen tak.
Skladujeme v chladničce. Tím, že v ní není cibule ani česnekový klíček, nebude mít tendenci kvasit, takže chvilku vydrží. Ale zmizí velmi rychle.
Cenově vychází oproti kupované asi na 1/3.
Zkuste jí, je fakt super!