Odebírám časopis Test, kde testují kde co, mimo jiné i tyto vodní filtry. Ve velkém množství případů (dokonce mám dojem že ve většině, už je to dýl, tak si to přesně nepamatuji) bylo zjištěno, že z filtru ven teče horší voda, než dovnitř.
Filtr sice zachytil těžké kovy, dusičnany, eventuelně různé soli a vápenaté sloučeniny (ty nejsou vůbec zdraví škodlivé, ale způsobují tvrdost vody a jsou nejvíce "poznat", proto je ten přefiltrovaný čaj světlejší a pozná se to i na chuti; to jestli je ta chuť pak "lepší" nebo "horší", nelze jednoznačně říct, je to subjektivní pocit), bohužel není tak účinný na bakterie, dokonce často dochází k tomu, že bakterie se na filtru pomnoží a ven jich pak teče více než dovnitř (ve vodovodním řadu jsou drženy "na uzdě" díky chlorování). Bakterie ovšem nejsou (pokud jich není extrémně mnoho) na chuti nebo vůni vody poznat.
Filtr má totiž nejen životnost co se průtoku týče, ale i co se doby od prvního použití týče. A pokud má domácnost malý průtok,...
Rozhodně bych varoval před filtry fungující na principu tzv. reverzní osmósy (voda je přefiltrovaná přes membránu, která z ní odstraní prakticky vše, výsledkem je téměř "destilovaná voda" a ta je zdraví škodlivá - vyplavuje z organismu všemožné minerální látky).
Ty filtry, které měly nižší množství pomnožených bakterií, zase do vody uvolňovaly stříbro (používá se jako desinfekční prostředek).
Pro malé dítě bych vodu z filtru nedoporučil (pro to raději kojeneckou vodu, která je desinfikována UV zářením) a dospělý člověk může klidně pít vodu z vodovodu. Kolik denně vypijete? Litr? V práci máme vodu z barelu, ale když jsem na tom viděl nálepku, že sanitace prošla před rokem, tak piju raději tu z kohoutku
.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.