Na Praze 7, na Letenském náměstí naproti Delvitě nedávno otevřeli obchůdek specializovaný na sýry "CHEESY", prodávají tam hlavně tvrdé sýry z Holandska (vážené bochníky), ale mají tam i sýry z Francie a Itálie. Samozřejmostí je ochutnávka sýrů. Kdo budete mít cestu kolem, určitě se tam zastavte!
jj sýry, ty jsou mým nejoblíbenějším jídlem škoda, že mohu jen nízkotučné tavené, eidam 20 - 30%, light variantu hermelínu, syrečky a hermelín s červeným pepřem, balkánský sýr, nivu, a různé tučnější jen v málé míře..
poslední dobou jsem si oblíbil parmezán - jen tak si ho krájet k bagetě... a když se k tomu přidá třeba gorgonzola, cherry rajčátka (nejlepší jsou takový ty soudkovitý) a něco zeleného (salát) + dobré víno, tak je z toho parádní večeře...
naša rodina je tiež "sýrová" často jedávame aké koľvek syry s bielou pliesňou alá hermelín alebo aj Romadur ktorý tu bol spomínaný alebo obdoba v Lídli Limburger. Alebo parmezán potretý na cestoviny s pestom, mňam. Do piva sme nakladali Limburger, alebo toto, neviem kde to manželka našla, nakladáme syr (nejaký/akýkoľvek encián, minule sme skúsili prekladať nivou) rozrezaný medzi to nakrájaná cibuľa a cesnak doplnený korením a zaliate olivovým olejom. úúchvatné minimálne deň nechať postáť v kuchyni potom to nechať dozrieť na chladnejšom mieste.
Já mám moc ráda caesara do madety (ostatně jakékoliv s modrou plísní uprostřed), pak mám velice ráda kozí sýry, domácí kravské (v obchodech jsem je neviděla, jen u jednoho soukromého prodejce na trzích) a pak si občas dám mozarellu nebo feta sýr, to je asi vše.
Nejlepší sýry jsou podle mě pecorino (italský velmi vyzrálá chut), místo klasické plátkového eidamu preferuji dobrou Goudu. Tučný sýr mám ráda Brie nebo Roquefort.