od vlazy 15. 2. 2015 00:47
Podle toho co jsem o těch olejích v internetu zjistil tak asi ten řepkový bude nejvhodnější. Řepkové oleje by měly být většinou pro vyšší teploty nad 200°C což by mělo mít vliv na to, že se tak rychle nebudou přepalovat a znehodnocovat. Asi budou i zdravější než jiné druhy olejů.
Bývají i nějaké oleje označené jako přímo fritovací, ale to si myslím, že to bude asi spíše marketingový tah než něco speciálního na fritování. Ono to jestli je nějaký olej vhodný na fritování asi nebude záležet hlavně na tom jestli je označený jako fritovací nebo ne.
Pokud jde o ty tuky na smažení tak nedávno jsem si dělal topinky na tuku IVA a všimnul jsem si, že na obalu je uvedené, že je na smažení a fritování. Napadá mne otázka kolik asi bych těch tuků IVA musel použít na jedno fritování když mám friťák s maximálním množstvím oleje 2,3 l? A co pak s tím tukem? Teplý bych ho po fritování asi nemohl jen tak přelít do pet láhve nebo i skleněné aby nepraskla a po vychladnutí kdy tuk ztvrdne se ho bude asi dost obtížně vybírat z toho friťáku. Zajímalo by mne proto jak to kdo děláte když používáte na fritování tuk.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10