|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 11 ] |
|
Autor |
Zpráva |
madeleine
|
Předmět příspěvku: Špagety aglio olio Napsal: 2. 12. 2006 23:37 |
|
|
Návštěvník |
|
|
• 300g špagiet
• 3 strúčky cesnaku
• 1 čili paprička (podľa chuti)
• 6 PL olivového oleja
• zväzok petržlenovej vňate alebo
• bylinky
• soľ
Špagety uvaríme al dente. Cesnak očistíme a nakrájame na tenučké plátky. Čili papričku dávať nemusíme, jedlo je potom poriadne pikantné. Ak dáme, rozkrojíme ju na polovicu, vyberieme zrnká a očistíme ju, nakrájame na drobno. Prípadne použijeme viacero farieb čili. Olej na panvici rozohrejeme, nerozpálime, spálil by sa cesnak. Zhruba na 2-3 stupni. Do rozohriateho oleja vložíme cesnak a prípadne čili, opekáme, kým cesnak jemne nezhnedne. Ak používame sušené bylinky, vsypeme do oleja tesne pre tým, ako pridáme precedené špagety. Ak použijeme čerstvú vňať, vložíme ju k jedlu až tesne pred podávaním, aby nespľasla.
|
|
Nahoru |
|
|
MichaelJackie.S
|
Předmět příspěvku: Napsal: 25. 4. 2007 14:16 |
|
|
Návštěvník |
|
To může být moc dobré
|
|
Nahoru |
|
|
Slonik
|
Předmět příspěvku: Napsal: 25. 4. 2007 14:59 |
|
|
Návštěvník |
|
|
Jo, je to dobré. Jen bych dodal, že ten olej by měl být té nejvyšší kvality a že se na něm vůbec nevyplatí šetřit
_________________ Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
|
|
Nahoru |
|
|
0ndra
|
Předmět příspěvku: Napsal: 25. 4. 2007 15:33 |
|
|
Návštěvník |
|
tohle je opravdu moc moc dobré, dával jsem si to v zimě na horách v itálii a nemělo to chybu, samozřejmě jsem to zkoušel i doma, nebylo to úplně to samé, ale šlo to, jen je třeba udělat špagety opravdu al dente a samozřejmě nevynechat papričku (aglio olio e peperoncino)
|
|
Nahoru |
|
|
marcodvorak
|
Předmět příspěvku: Napsal: 7. 4. 2008 09:17 |
|
|
Kolemjdoucí |
|
|
Na to nejdůležitější se ale zapomělo. Posypat kvalitním parmazánem. Bez něho to nebude nikdy ono
|
|
Nahoru |
|
|
CherryAnn
|
Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio Napsal: 26. 10. 2016 09:59 |
|
|
Poslední varování |
|
|
Nahoru |
|
|
Slonik
|
Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio Napsal: 2. 10. 2017 16:08 |
|
|
Návštěvník |
|
|
Včera jsme se vrátili z prodlouženého víkendu, ale moc se mi nechtělo vařit. Ne úplně blbé jsou pro takovou příležitost hotové chlazené Gnocchi. Uvařené jsou za 3 minuty. Takže moje včerejší večeře (2-3 porce):
Suroviny: 1 balíček Gnocchi 1/2 střední cibule 20 g másla 1 PL olivového oleje 1 střední bílý hřib + noha z dalšího bílého hřiba (nebo křemenáč; v krajní nouzi i 4-5 mladých žampionů) 30-50 g Parmazán (Grana Padano, Grana Moravia ...) 1/2 lístků Rungia Klossii - houbového koření (nebo i hladkolistá petrželka) 1,5 dl smetany ke šlehání sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Do hlubší pánve (použil jsem soté pánev) dáme máslo a olivový olej, na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme najemno nakrájené houby, za občasného promíchání, necháme několik minut restovat, zarestované houby s cibulí osolíme a opepříme, přilijeme několik lžic vody a dalších několik minut za občasného míchání dusíme. Poté co se voda odpaří přilijeme smetanu a na mírném plameni přivedeme k varu. Vmícháme nahrubo nastrouhané cca 2/3 parmazánu, promícháme a sundáme z kamen. Do omáčky vmícháme 1/2 množství nasekaných bylinek.
Hotové zcezené gnocchi nasypeme do omáčky a vše opatrně promícháme.
Servis na hlubokém talíři, lehce posypaný zbytkem najemno nastrouhaného parmazánu a dozdobené zbývajícími nasekanými bylinkami. Kdo chce, může ještě zakápnout lanýžovým olejem a osvěžit trošičkou pepře.
Je to rychlé a snadné (kompletní doba přípravy 15 minut). Jen doporučuji načasovat omáčku a gnocchi. Omáčka by neměla dlouho stát; to samé platí i o gnocchi.
_________________ Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
|
|
Nahoru |
|
|
Sovovic
|
Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio Napsal: 11. 4. 2021 17:13 |
|
|
Kolemjdoucí |
|
Ten česnek by moc hnědnout neměl. Spálený česnek zkazí celou chuť jídla. Dělám to s ním tak, že ho připravím zvlášť na oleji, ale tak, aby zůstal "čerstvý", prostě jen ohřátý, a pak jej přidám zpět na poslední chvíli.
Ten česnek tam musí být cítit jako česnek, ale nesmí "pálit", což se zajistí tím povařením na začátku.
Dorou chuť!
|
|
Nahoru |
|
|
Slonik
|
Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio Napsal: 12. 4. 2021 09:05 |
|
|
Návštěvník |
|
|
Ano, k tomu jsem dospěl taky. Česnek stahuji z kamen v okamžiku, kdy se objeví první náznak změny barvy. A důležité je přilít trochu vody z vaření špaget, aby to nebylo suché. Je to momentálně naše nejoblíbenější úprava špaget.
_________________ Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
|
|
Nahoru |
|
|
anet.chalup
|
Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio Napsal: 5. 1. 2022 11:47 |
|
|
Kolemjdoucí |
|
Mňam, děkuji moc za inspiraci. Recept vypadá velmi jednoduše a navíc mám všechny suroviny doma. Hned večer vyzkouším!
|
|
Nahoru |
|
|
viciouscz
|
Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio Napsal: 18. 1. 2022 20:10 |
|
|
Kolemjdoucí |
|
Česnek musí být na malej plamen a spíš se vařit, než smažit. Často se i z česneku vytahuje "srdíčko".
|
|
Nahoru |
|
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 11 ] |
|
Kdo je online |
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků |
|
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru
|
| |