Fórum Šéfkuchař

Víc lidí víc ví
Právě je 18. 4. 2024 21:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Špagety aglio olio
Odeslat příspěvekNapsal: 2. 12. 2006 23:37 
Offline
Návštěvník
Uživatelský avatar
• 300g špagiet
• 3 strúčky cesnaku
• 1 čili paprička (podľa chuti)
• 6 PL olivového oleja
• zväzok petržlenovej vňate alebo
• bylinky
• soľ

Špagety uvaríme al dente. Cesnak očistíme a nakrájame na tenučké plátky. Čili papričku dávať nemusíme, jedlo je potom poriadne pikantné. Ak dáme, rozkrojíme ju na polovicu, vyberieme zrnká a očistíme ju, nakrájame na drobno. Prípadne použijeme viacero farieb čili. Olej na panvici rozohrejeme, nerozpálime, spálil by sa cesnak. Zhruba na 2-3 stupni. Do rozohriateho oleja vložíme cesnak a prípadne čili, opekáme, kým cesnak jemne nezhnedne. Ak používame sušené bylinky, vsypeme do oleja tesne pre tým, ako pridáme precedené špagety. Ak použijeme čerstvú vňať, vložíme ju k jedlu až tesne pred podávaním, aby nespľasla.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 25. 4. 2007 14:16 
Offline
Návštěvník
To může být moc dobré :)


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 25. 4. 2007 14:59 
Offline
Návštěvník
Uživatelský avatar
Jo, je to dobré. Jen bych dodal, že ten olej by měl být té nejvyšší kvality a že se na něm vůbec nevyplatí šetřit ;-)

_________________
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 25. 4. 2007 15:33 
Offline
Návštěvník
tohle je opravdu moc moc dobré, dával jsem si to v zimě na horách v itálii a nemělo to chybu, samozřejmě jsem to zkoušel i doma, nebylo to úplně to samé, ale šlo to, jen je třeba udělat špagety opravdu al dente a samozřejmě nevynechat papričku (aglio olio e peperoncino)


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 7. 4. 2008 09:17 
Offline
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar
Na to nejdůležitější se ale zapomělo. Posypat kvalitním parmazánem. Bez něho to nebude nikdy ono :pozor


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio
Odeslat příspěvekNapsal: 26. 10. 2016 09:59 
Offline
Poslední varování
Souhlas s parmazánem, také ho mám ráda, ale asi v receptu nemusí být :)

Jinak tady je taky recept na Aglio olio + další dva recepty na levné rychlovky, čočka po indicku a houbové rizoto.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio
Odeslat příspěvekNapsal: 2. 10. 2017 16:08 
Offline
Návštěvník
Uživatelský avatar
Včera jsme se vrátili z prodlouženého víkendu, ale moc se mi nechtělo vařit. Ne úplně blbé jsou pro takovou příležitost hotové chlazené Gnocchi. Uvařené jsou za 3 minuty. Takže moje včerejší večeře (2-3 porce):

Suroviny:
1 balíček Gnocchi
1/2 střední cibule
20 g másla
1 PL olivového oleje
1 střední bílý hřib + noha z dalšího bílého hřiba (nebo křemenáč; v krajní nouzi i 4-5 mladých žampionů)
30-50 g Parmazán (Grana Padano, Grana Moravia ...)
1/2 lístků Rungia Klossii - houbového koření (nebo i hladkolistá petrželka)
1,5 dl smetany ke šlehání
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:
Do hlubší pánve (použil jsem soté pánev) dáme máslo a olivový olej, na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme najemno nakrájené houby, za občasného promíchání, necháme několik minut restovat, zarestované houby s cibulí osolíme a opepříme, přilijeme několik lžic vody a dalších několik minut za občasného míchání dusíme. Poté co se voda odpaří přilijeme smetanu a na mírném plameni přivedeme k varu. Vmícháme nahrubo nastrouhané cca 2/3 parmazánu, promícháme a sundáme z kamen. Do omáčky vmícháme 1/2 množství nasekaných bylinek.

Hotové zcezené gnocchi nasypeme do omáčky a vše opatrně promícháme.

Servis na hlubokém talíři, lehce posypaný zbytkem najemno nastrouhaného parmazánu a dozdobené zbývajícími nasekanými bylinkami. Kdo chce, může ještě zakápnout lanýžovým olejem a osvěžit trošičkou pepře.

Je to rychlé a snadné (kompletní doba přípravy 15 minut). Jen doporučuji načasovat omáčku a gnocchi. Omáčka by neměla dlouho stát; to samé platí i o gnocchi.

_________________
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio
Odeslat příspěvekNapsal: 11. 4. 2021 17:13 
Offline
Kolemjdoucí
Ten česnek by moc hnědnout neměl. Spálený česnek zkazí celou chuť jídla. Dělám to s ním tak, že ho připravím zvlášť na oleji, ale tak, aby zůstal "čerstvý", prostě jen ohřátý, a pak jej přidám zpět na poslední chvíli.

Ten česnek tam musí být cítit jako česnek, ale nesmí "pálit", což se zajistí tím povařením na začátku.

Dorou chuť!


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio
Odeslat příspěvekNapsal: 12. 4. 2021 09:05 
Offline
Návštěvník
Uživatelský avatar
Ano, k tomu jsem dospěl taky. Česnek stahuji z kamen v okamžiku, kdy se objeví první náznak změny barvy. A důležité je přilít trochu vody z vaření špaget, aby to nebylo suché. Je to momentálně naše nejoblíbenější úprava špaget.

_________________
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio
Odeslat příspěvekNapsal: 5. 1. 2022 11:47 
Offline
Kolemjdoucí
Mňam, děkuji moc za inspiraci. Recept vypadá velmi jednoduše a navíc mám všechny suroviny doma. Hned večer vyzkouším!


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Špagety aglio olio
Odeslat příspěvekNapsal: 18. 1. 2022 20:10 
Offline
Kolemjdoucí
Česnek musí být na malej plamen a spíš se vařit, než smažit. Často se i z česneku vytahuje "srdíčko".


Nahoru
 Profil   
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group