Tip na recept do podzimních dnů:
Ingredience:
1 balení bramborového těsta (když použijete bramborové těsto v prášku, je to rychlovka)
rybízová marmeláda
350 ml vody
olej
1 vejce
moučkový cukr
hladká mouka
Těsto:
Směs na přípravu bramborového těsta vsypeme do mísy, přilijeme 350 mililitrů studené vody, přidáme vejce a vypracujeme v hladké tuhé těsto, které necháme v chladu několik minut odpočinout. Těsto si poté rozválíme na pomoučeném válu na půl centimetru tenkou placku, z níž pomocí skleničky vykrajujeme kolečka.
Místo skleničky lze použít také kulaté vykrajovátko na vánoční cukroví.
Každé kolečko naplníme malou lžičkou rybízové marmelády, přehneme na polovinu a okraje pevně přitlačíme k sobě. Pokud u sebe okraje nedrží, zkuste je nejprve pomazat rozšlehaným vajíčkem.
Sladké taštičky smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru. Křupavé taštičky můžete podávat vlažné nebo úplně vychlazené. Na talíři je vždy dozdobte čerstvými bylinkami, mátou nebo meduňkou, nebo ovocem, například kuličkami červeného rybízu.
Tip:
Rybízová marmeláda je pro výrobu taštiček díky své pikantní, výrazné chuti ideální. Můžete ji ale nahradit také malinovým nebo meruňkovým džemem, které jsou však o trochu sladší. S moučkovým cukrem na obalování byste proto měli zacházet opatrněji.
Dobrou chuť!
Inspiraci jsem čerpala ze stránek Amylonu.