kvalitní špekáčky v Praze?

Kvalitní suroviny a nástroje jsou základ úspěchu. Jak je poznat, kde je koupit?

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod akroj 24. 4. 2008 15:34

Ráda bych se s vámi poradila o nákupu kvalitních špekáčků. Nezáleží mi na ceně, ale opravdu chci sehnat pravý nefalšovaný špekáček. Poradíte mi?
Díky moc
Akroj
akroj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 4. 2008 09:11

To je velký problém. Řekl bych, že je třeba ochutnat, protože ne všude ti prodají to co inzerují.

V Praze docela letí Davelské uzeniny. Davelský špekáček je docela povedený kousek.

Další možností je Šumavský špekáček z Masny Vimperk. I tato produkce se prodává v docela slušném množství řeznictví.

Docela dobré uzeniny dělá i výrobna uzenin v hypermarketu Globus, ale už jsem tam dlouho nenakupoval, takže nemohu posoudit.

Peleton špekáčků, které jsem ochoten občas požít asi uzavírá staročeský špekáček, který prodává Tesco. Tam už se ale pohybujeme na tenkém ledě.

Pokud máš čas/chuť trochu experimentovat, tak obhlédni výrobky označené jako "učňovské špekáčky". Tam ale chce opravdu postupovat obezřetně - některé jsou dobré, některé stojí za houby. Ty dobré a za dobrou cenu mají například v jedněch malých lahůdkách na Žižkově (kousek od tramvajové zastávky Lipanská).

A ještě pár zdrojů:
Davelské uzeniny: http://www.dolejsi.cz/
Masna Vimperk: http://www.vimperskamasna.cz/
Vyhláška 326/2001 Sb., Prováděcí vyhláška zákona o potravinách a tabákových výrobcích
(požadované parametry uzenářských výrobků jsou v příloze č. 4) http://portal.gov.cz/zakon/326/2001
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Michal P 25. 5. 2008 15:46

Dobrej řezník je v Horoměřicích, není to sice Praha, ale je to kousek za Prahou. Dřív jsme tam s kolegy často jezdili jak pro maso tak i pro dobrý uzenářský výrobky za slušný ceny.
...
Michal P
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Swordman 4. 1. 2009 16:38

U nás na Myjave je kvalitný výrobca mäsových výrobkov. Tu je link na špekáčky:
http://www.svaman.sk/mas_masove.html

Neviem ale či vozia do Prahy, ale ak im napíšeš, tak ti povedia, či tam niekde vozia. Odporúčam tie Bratislavské párky, tie kupujem často, sú fakt dobré, mäsové. Potom na grilovanie je dobrá tá mozaika.

A majú vynikajúce trvanlivé výrobky ( salámy, klobásy).
Avšak aj cena je adekvátna kvalite, ale kupujem len ich výrobky ( niekeky aj spišské párky z mäsokombinátu Krásno ). Iné nekupujem. Nemám chuť jesť múku.

P.S: Tie špekáčky sú na opekanie výborné a dajú sa z nich robiť aj utopenci.

Svaman robí aj salámy pre arabské krajiny ( napr. Egypt podľa špec. receptúr ).
Má v sortimente aj veľmi kvalitné salámy ( bežne ich nedostať v obchodnej sieti, u nás na Myjave si ich treba v obchode objednať ).
Link na salámy a klobásy:
http://www.svaman.sk/mas_neoprac.html
(kupujem tú dunajskú klobásu, je dobrá ). Sú to pomerne suché výrobky, skladovanie pri 15-25 stupňov celzia . Žiadne vákuované mokré šmejdy z obchodných reťazcov, ktoré treba držať v chladničke a ktoré sa rýchlo skazia. Inak cena vyjde skoro rovnaká ( keď sa zváži % vody vo výrobku, tie vákuované sú samá voda ).

Slaninu nemajú moc dobrú, odporúčam Gazdovskú slaninu z mäsokombinátu Tauris ( býva na Slovensku v Bille ), tá slanina nie je mokrá, je dobre vyúdená a obsahuje pomerne dosť mäsa.
Kvalitnú klasickú údenú slaninu ( nie máčanú v roztokoch ) už nie je vidieť v žiadnom obchode.
Dobre vyúdenú slaninu s minimálnym obsahom vody môže človek zobrať aj v lete do horúčavy a neskazí sa, netreba ju nijako špeciálne skladovať, stačí suché prostredie.
Naposledy upravil Swordman dne 4. 1. 2009 16:49, celkově upraveno 3
MB ASUS A7V600-X,Athlon XP 2500+ Barton , 1791 MB RAM ,Radeon 9200SE 128MB, Audigy 2, LG GSA 4163B,LG GSA 4081B, HDD: WD500GB PATA,Seagate Baracuda 80GB SATA,WD200GB SATA,
CRT Belinea 17", Zdroj CHIEFTEC CFP-400-12G
Swordman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 4. 1. 2009 16:40

Já jsem na Silvestra dělal utopence a pro jejich výrobu jsem použil výše zmíněné Davelské špekáčky. Byli fenomenální
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 28. 12. 2009 17:37

Opět jsem nakládal utopence - tentokrát i ve větším množství pro přátele. Šlo jim trochu o cenu, tak jsem vybral učňovské špekáčky z řeznictví a uzenářství Blahuta (Vršovická ulice, stanice tramvaje Slavia). Cena 69,- za kg byla přijatelná, kvalita velmi dobrá, jen šly trošku hůř loupat. Utopenci jsou už pojídány a před chvílí jsem dostal velmi pochvalný e-mail :D
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ram1 1. 1. 2010 18:48

Absolutní souhlas se Sloníkem. Pokud chci pořádné špekáčky na opečení a nejen na to, tak kupuji davelské.
Ram1
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hansol58231 15. 2. 2010 01:46

Ty tzv. studentské jsme kupovaly taky ale pak je najednou začly dělat jakoby to bylo nějakej odpad z polska.

Ale tak nějak obedně se dá říct že ještě zatim sou dobrý ty které maj mezi zebou takový ty kovové sponky a stojej kolem 60-70Kč.
Hansol58231
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michee 15. 2. 2010 10:20

V jednom místním rádoby rodinném řeznictví mají špekáčky, který jsou dělený šňůrkou a ta přechází od jednoho špekáčku k druhýmu, žádný kovový sponky, vypadá to suprově.
Kick the baboon....
michee
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 15. 2. 2010 15:09

Ono spojení (nebo oddělení?) špekáčků o kvalitě moc nevypovídá - mohou být skvělé spojené strojově drátky a také humus spojený provázky. Třeba ty nejlepší - Davelské jsou spojeny dráty. Velmi dobré špekáčky z Globusu mají zase provázek.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michee 15. 2. 2010 15:48

To asi ano....ale mě se víc líbí ty provázky. Ale určitě je důležitý to, co je uvnitř :)
Kick the baboon....
michee
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Assasin 29. 8. 2012 09:48

Mám velmi dobrou zkušenost se špěkáčky z:
http://www.lahudkarstvisvacek.cz/

Dražší, nicméně drží tvar, uvnitř opravdu kousky špeku, moc dobře chutnají.
Assasin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Swordman 29. 4. 2013 21:38

Swordman píše:U nás na Myjave je kvalitný výrobca mäsových výrobkov. Tu je link na špekáčky:
http://www.svaman.sk/mas_masove.html
.


Takže opravujem pôvodné info o kvalitných mäsových výrobkoch firmy Svaman.
Bohužial starý pán majiteľ zomrel a jeho syn dokázal za cca 2 roky úplne degradovať kvalitu produkcie.
MB ASUS A7V600-X,Athlon XP 2500+ Barton , 1791 MB RAM ,Radeon 9200SE 128MB, Audigy 2, LG GSA 4163B,LG GSA 4081B, HDD: WD500GB PATA,Seagate Baracuda 80GB SATA,WD200GB SATA,
CRT Belinea 17", Zdroj CHIEFTEC CFP-400-12G
Swordman
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků