od Swordman 4. 1. 2009 17:34
Tie mrazené ryby sa vozia napr. z Argentíny ( na lodi sa urýchlene po výlove spracujú a filety sa glazujú vodou - po tomto glazovaní na nich pribudne mrazení vrstvička vody, obvykle je to okolo 4% vody z hmotnosti filety). Potom sa to v obrovských kartónoch dodáva distribútorom. Tí to predajú mraziarenským spoločnostiam ( napr. mraziarne, baliarne obchodu ). A tam nastáva problém. Pretože chcú mať čo najväčší zisk, tak znova glazujú, aby pribudlo vody ( viac % vody vo filete správí väčší zisk pri rovnakej cene na hmotnostnú jednotku ). Ak to spravia trebárs dva stupne obchodníkov po sebe, tak je na sáčku napísané, že obsahuje 20% vody na glazúru ( asi údaj od toho posledného veľkoobchodníka - tie glazúrovania predtým tam nie sú zarátané ).
A teraz praktický dôsledok: Človek si kúpi rybu a chce si ju vypražiť napr. v trojobale ( múka, vajce strúhanka ). Rybu by mal rozmraziť ( ak by mala len tie 4% glazúry z lode, tak by to bola pohoda - aj 10% je v pohode ), a zrazu zistí, že má totálne nepožiteľný mokrý zdrap rybacieho mäsa a dobrých 50% vody - často aj viac ako 50% ). Obaliť sa nedá, vypražiť sa nedá ( žmýkať vodu z tej filety stláčaním nejde, rozsype sa na kúsičky).
Takže vďaka chamtivosti obchodníkov kúpi človek vodu a nepoužiteľný zdrap rybieho mäsa.
Riešenie: nekupovať to, združovať sa do spotrebiteľských organizácii a tlačiť na obchodníkov.
Organizácie by mali robiť testy a zverejnovať ich. Možno úprava legislatívy ( stanoviť % vody na glazúrovanie a tvrdé postihy za porušovanie ).
Ja osobne mám vyprážanú rybu moc rád, ale bohužial ryby kvôli tomuto problému nekupujem, nevidel som kvalitné mrazené už asi 10 rokov v obchode. Na štedrý deň sme vyprážali, a bola to katastrofa ( rozsýpali sa, mokré boli až hrôza ).
MB ASUS A7V600-X,Athlon XP 2500+ Barton , 1791 MB RAM ,Radeon 9200SE 128MB, Audigy 2, LG GSA 4163B,LG GSA 4081B, HDD: WD500GB PATA,Seagate Baracuda 80GB SATA,WD200GB SATA,
CRT Belinea 17", Zdroj CHIEFTEC CFP-400-12G