Rybí filé

Kvalitní suroviny a nástroje jsou základ úspěchu. Jak je poznat, kde je koupit?

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Jouda.II 4. 12. 2008 17:04

Poradíte mně nějakou dobrou značku rybího filé lisovaného nebo filet (treska) a ve kterým supermarketu je k sehnání? Už mně to experimentování pokus - omyl nebaví. Kostky ještě ujdou, ale filety jsou glazovaný ledem a to je humus.
Ford Focus 1.8 TDCi
Jouda.II
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 5. 12. 2008 06:53

Když chci rybu, tak kupuji chlazenou buď v Tescu nebo v Globusu, občas zajdu do Makra. Mraženým moc nedůvěřuju.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jouda.II 5. 12. 2008 17:04

Slonik píše:Když chci rybu, tak kupuji chlazenou buď v Tescu nebo v Globusu, občas zajdu do Makra. Mraženým moc nedůvěřuju.

Já právě nedůvěřuju těm chlazenejm v supermarketech, mají tam celkem malou obrátku v tomto sortimentu, už několikrát jsem byl ryby vracet. Co se dá, tak je Nowaco, ale zrovna málokde najdu, to co bych zrovna chtěl. A na výrobky Frionor, který njsou taky poživatelné, jsem už dlouho nenarazil. Do Makra vozej čerstvý ryby ve čtvrtek, ale nikoho tam neznám a už se mně stalo, že to namíchali a podstrčili tam ryby z minulýho závozu. Taky se tam dají koupit ryby s ne moc výraznou slevou, lehce po posledním stádiu konzumovatelnosti. Bohužel, čerstvý ryby nejsou hovězí maso, který je po 14 dnech nejlepší.
Ford Focus 1.8 TDCi
Jouda.II
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Swordman 4. 1. 2009 17:34

Tie mrazené ryby sa vozia napr. z Argentíny ( na lodi sa urýchlene po výlove spracujú a filety sa glazujú vodou - po tomto glazovaní na nich pribudne mrazení vrstvička vody, obvykle je to okolo 4% vody z hmotnosti filety). Potom sa to v obrovských kartónoch dodáva distribútorom. Tí to predajú mraziarenským spoločnostiam ( napr. mraziarne, baliarne obchodu ). A tam nastáva problém. Pretože chcú mať čo najväčší zisk, tak znova glazujú, aby pribudlo vody ( viac % vody vo filete správí väčší zisk pri rovnakej cene na hmotnostnú jednotku ). Ak to spravia trebárs dva stupne obchodníkov po sebe, tak je na sáčku napísané, že obsahuje 20% vody na glazúru ( asi údaj od toho posledného veľkoobchodníka - tie glazúrovania predtým tam nie sú zarátané ).

A teraz praktický dôsledok: Človek si kúpi rybu a chce si ju vypražiť napr. v trojobale ( múka, vajce strúhanka ). Rybu by mal rozmraziť ( ak by mala len tie 4% glazúry z lode, tak by to bola pohoda - aj 10% je v pohode ), a zrazu zistí, že má totálne nepožiteľný mokrý zdrap rybacieho mäsa a dobrých 50% vody - často aj viac ako 50% ). Obaliť sa nedá, vypražiť sa nedá ( žmýkať vodu z tej filety stláčaním nejde, rozsype sa na kúsičky).
Takže vďaka chamtivosti obchodníkov kúpi človek vodu a nepoužiteľný zdrap rybieho mäsa.

Riešenie: nekupovať to, združovať sa do spotrebiteľských organizácii a tlačiť na obchodníkov.
Organizácie by mali robiť testy a zverejnovať ich. Možno úprava legislatívy ( stanoviť % vody na glazúrovanie a tvrdé postihy za porušovanie ).

Ja osobne mám vyprážanú rybu moc rád, ale bohužial ryby kvôli tomuto problému nekupujem, nevidel som kvalitné mrazené už asi 10 rokov v obchode. Na štedrý deň sme vyprážali, a bola to katastrofa ( rozsýpali sa, mokré boli až hrôza ).
MB ASUS A7V600-X,Athlon XP 2500+ Barton , 1791 MB RAM ,Radeon 9200SE 128MB, Audigy 2, LG GSA 4163B,LG GSA 4081B, HDD: WD500GB PATA,Seagate Baracuda 80GB SATA,WD200GB SATA,
CRT Belinea 17", Zdroj CHIEFTEC CFP-400-12G
Swordman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 14. 5. 2009 19:02

Já jsem filé měla vždycky ráda. A dlouhá léta jsem na Vánoce nic jiného nejedla. Ale v poslední době ho nekupuji. Hrozně se zhoršila kvalita. Chutná jak odpad :-/ .
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 14. 5. 2009 23:52

Já kupuji pangasiusa, to je lahodné maso a protože ho nekupuji od Nowaca, tak je i docela bezvodé. A je málo "rybí".
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 15. 5. 2009 02:01

Poslední dobou jsem si oblíbil pstruha. U nás je prodávají z "akvária", takže o čerstvosti opravdu není pochybnost.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 15. 5. 2009 05:32

Dobré ráno :-)
Včera jsem zrovna dělala Pangase k večeři. Jinak Pstruha taky máme rádi. Ale já jsem pamětník a věřte že bývalo filé výborné, krásně bílé a chuťově se to vůbec s tím dnešním nedá srovnat.
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zuzkys 15. 5. 2009 12:38

Já pokud kupuji čerstvou rybu, tak jedině z Makra v Praze v Průhonicích. Ještě nikdy se mi nestalo, že by byla špatná, stará, nekvalitní. Buď mám štěstí, nebo nevím.
zuzkys
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kirkwood 15. 5. 2009 13:17

Já jím čerstvě ulovenou :-P a s kupovanými mraženými "rybami" se to nedá srovnávat..
Kirkwood
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 15. 5. 2009 13:24

No jo, jenže to si každý nemůže dovolit. Kdybych si rýpnul, tak čerstvou rybu musíš vykupovat výpomocemi na plesech ... no je mi jasné, že při pátku nejsem zrovna moc vtipný ... ;-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kirkwood 15. 5. 2009 14:21

Slonik: tatík je rybář, takže vždy když jde na ryby, tak se těším, až mi přiveze nějaký úlovek ;-) a příští rok se chystáme udělat povolenku.
Kirkwood
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 15. 5. 2009 15:37

Já vím ... je to zajímavé, spousta lidí v mém okolí se chystá rybařit nebo už tak učinila. Že by to bylo krizí ? Zase i povolenka něco stojí. V Norsku třeba má každý právo lovit v moři bez sítě zcela libovolně. Viděl jsem i pár zjevně sociálně slabších, kteří si chodili opatřit oběd ;-).

Jinak samozřejmě s čerstvou rybou souhlas.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kirkwood 16. 5. 2009 09:30

Netuším, jestli za to může krize.. Ale ten pocit, když se Ti na háček s návnadou chytne ryba, je nepopsatelný :-) Když si nerybář, tak platíš docela balík (školení+členství+povolenka+rybářský lístek) a my chceme i na pstruhy, ale ta cena toho vybavení je až moc vysoká :-(
Kirkwood
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Anmara 19. 5. 2009 10:44

no... když můj syn a tatínek začali s rybařením, tak byla ještě krize daleko ;-) Nicméně, ryby máme docela rádi a tímto máme v sezóně o ty sladkovodní (většinou o kapry a cejny) zhruba dva- až třikrát do měsíce postaráno . A pokud jde o ty ostatní, tak vede losos (kupujeme v hypernově chlazeného, ale jen když se mi líbí) a následuje pangasius (mražený, ale firmu nevím)... Lisované filé a podobné výrobky jsme přestali kupovat už dávno.
Anmara
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků