Obycejny smazeny syr (jak zabranit uniku syra)?

Tajné postupy, rady a tipy. Co v kuchyni nikdo jiný neumí

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Vslayer 10. 11. 2006 12:16

Zdravim vsechny,

mate nejaky navod, ci fintu, jak zabranit tomu, aby mi smazak pokazde nevytekl do panve? Uz jsem zkousel ledacos - nekde radili dat ho napred na chvilku do mrazaku, ale nezabralo to.

Obaluju ho samozrejme nadvakrat - napred testicko, pak strouhanka a pak jeste jednou to stejny, ale velice casto se mi stane, ze syr vytece, udela nevzhlednou krustu a ja pak jim jenom takovej dutej obal. Praska hlavne na hranach.

Pouzivam eidam 30%ni. Jeho kvalita je v ruznych supermarketech ruzna, nekde je jeste takovej tvarohovitej a pak z nej vyteka slana syrovatka - ale to jen tak naokraj.
Vslayer
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 10. 11. 2006 14:18

ja bych mozna experimentoval s prudkosti smazeny, mne zatim jeste nevytekl....chce ho to vcas sundat....jednou opustil syr obal, kdyz jsem musel necekane odbehnout, tak jsem vypl plyn a nechal to na panvi, aby nevystydl...a kdyz jsem se vratil, tak byl prave vytekly...normalne s emi to nestalo
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vslayer 10. 11. 2006 14:35

To neni mozny, ze se vam to nestava (uz jsem dostal SZ od cloveka, kterej s tim taky nema problem), ja to vnimal jako jeden z nejpalcivejsich problemu dnesniho kucharskeho sveta. Ze bych byl takovy nemehlo?

Caddy: ty teda radis to smazit rychleji?

Co mnozstvi oleje? Ma ten syr plavat? Fritak ano/ne?
Vslayer
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Aleš P. 10. 11. 2006 15:57

Vslayer : Jak jsem ti psal,chce to kvalitní pánvičku,trochu oleje a pořádně ho rozehřát a smažit!
Vslayer píše:ja to vnimal jako jeden z nejpalcivejsich problemu dnesniho kucharskeho sveta.
Obrázek To snad ne..
Nemyslím,že bys byl takové nemehlo,taky nejsem žádnej mistr..A když něco kuchtím,tak mi to většinou trvá dost dlouho,ale pak to zase stojí za to ;-)
externí redaktor e15.cz/finexpert a mobilmania.cz
Aleš P.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod myndel 10. 11. 2006 16:12

Udělat těstíčko není jenom o tom ho obalit milionkrát, ale taky pořádně ho spojit...

Pořádně na ten sýr zatlač(i z boků), až ho budeš obalovat, uvidíš, že krusta bude homogennější, křupavější a sýr nevyteče.

Jinak snažit buď na minimu tuku o něco pomaleji nebo zprudka v olejové lázni (friťák)
myndel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vslayer 10. 11. 2006 16:17

Vsechno delam dukladne - obaluju to jak maly dite, hraju si s tim a trva to vecnost a stejne se porad stava, ze to vytece. Nicmene o vikendu (pouze abych zuzitkoval zde nabyte rady a vedomosti) udelam smazak a pak poreferuji, jak jsem dopadl.
Vslayer
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod myndel 10. 11. 2006 16:26

Jestli to děláš v oleji, poradím ti jak to udělat pěknější - udělej všechno jak jsem radil, prostě hodně přitlač, pak ho obal jen v ušlehaném vajíčku a ještě jednou obal ve strouhance, která není nasekaná tak najemno jako bývá, spíš nadrcená.. navím jak to popsat...

Vypadá to docela efektně, přirovnal bych to k tomu co ti dávají v KFC, je na tom prostě opravdu vidět ta strouhanka...
myndel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Honza CZ 10. 11. 2006 21:08

Už jste zkusili tohle?
Nastrouhat tvrdý sýr, nivu a spojit taveným sýrem nebo vaječným bílkem. Rukama vytvarovat placičku , obalit ve strouhance a potom klasicky osmažit. Nic nevyteče. Poměr každému podle chuti.

4 marek l. Místo hrubé strouhanky jde i Corn Flakes (nesladké)
Honza CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vslayer 10. 11. 2006 22:01

2Marek: dik za tip. Udelam si nejakou hrubou strouhanku a prubnu to.

4Honza: to je zajimavej napad: co udela ta slozka tavenyho syra pri tepelne uprave?
Vslayer
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Honza CZ 10. 11. 2006 23:32

Vslayer píše:4Honza: to je zajimavej napad: co udela ta slozka tavenyho syra pri tepelne uprave?
Téměř nic podstatnýho, nevyteče, nerozteče ale nesmí ho být moc. Když je dobře odleželá niva tak to spojí prakticky sama. Dobře rukou prohníst, udělat pevnou kouli a obalit ve strouhance, zmáčknout na placku asi 1-1,5 cm a znova obalit strouhankou. Rychle usmažit. Jako obměnu je možné přidat něco od masa (uzený) což využívám dost často.
Honza CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Caddy 11. 11. 2006 00:14

tuku davam vic nez treba na smazeni vajicek nebo masove smesi, ale neplave to v tom. A samozrejme predehrat a davat do rozpaleneho (ja vetsinou na panem sliju zbytek vajicka z obalovani a kdyz je hotove, tak ho vyndam a polozim syr). Jak rekl Marek - testicko chce obalit poradne, fakt pritalcit a dukladne...ale v tom asi problem neni :)
A fakt kratce, tak minutu az dve z kazde strany, pak to jeste tak dvakrat pomerne rychle obratim a je hotovo :)
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vslayer 12. 11. 2006 17:22

Dekuji vsem za uzitecne a podnetne rady. Dnes jsem smazil na mensi vrstve tuku (syry neplavaly) a vysledek je lepsi zhruba o 60%. Problem tedy vyresen.

2Marek: byl jsem linej delat tu hrubou strouhanku. :oops:
2Honza: v tom hnusnym Kauflandu nemeli odpovidajici nivu, takze jsem to nemohl zkusit, ale vedu ten recept v patrnosti a nabeton ho zkusim.

Pokud ma nekdo zajem - fotky z celeho procesu zde: http://www.vslayer.wz.cz/album/Smazak/

Pardon za ten neporadek, ale mati je na konferenci a ja s otcem tomu moc nedavame. Nastesti to neni moc videt.

EDIT: ty divny dvouzloutkovy vejce me znepokojuji. Je tady o tom thread.
Vslayer
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 13. 11. 2006 17:45

pekna galerie :-D Tyjo, jsem dostal kvuli Tobe chut a hlad :)
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vslayer 13. 11. 2006 20:09

Tak si neco zdravyho usmaz. :-)

Delate taky ten svitek jako ja? Tzn - smichat, co vam zbyde od obalovani a trochu to okorenit?
Vslayer
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Beďa 13. 11. 2006 20:53

Já jen malou poznámku. Sýr by podle mých zkušeností měl být 45%.
Jinak mi taky vyteče. A smažení jak bylo již řečeno, prudčeji s menším množstvím oleje.
Beďa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod game_over 13. 11. 2006 21:24

smážáků jsem se možná nadělal nějakou tu stovku za 4 roky jako kuchař na praxi :) dělal jsem ho a stále dělám jedině ve fritáku je to nejednodušší, jedině co bych poradil 2x obalit a pořádně "umačkat" a pře 2. ubalením chvilku počkat celé si to tak trochu sedne a lépe to drží pohromadě
game_over
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod peroxid 14. 11. 2006 09:24

mnam hned som dostal chut jak som pozrel fotky.tiez robim slichtu so zbitkov.to stou nivou vizera dobre musim skusit
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra
peroxid
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vslayer 14. 11. 2006 19:12

peroxid píše:...tiez robim slichtu so zbitkov

to je ale pekne hnusne receno. Pokud neznamena ve slovenstine slichta neco jinyho. :? :)

2Beda: zatim se mi podarilo "vytect" jakykoliv syr - od 20% do 45%. Akorat hermelin se dari. Ale kdyz jsem ubral oleje, jde to hned lip.

2game over: no ja jsem si taky rikal, ze v restauraci nikdy vytecenej syr nedostanu. Kvuli smazaku jsem jednou musel vyhodit celej olej z fritaku (po smazeni obsahoval uniklej syr).
Vslayer
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DoubleSix 14. 12. 2006 14:20

Honza CZ píše:Už jste zkusili tohle?
Nastrouhat tvrdý sýr, nivu a spojit taveným sýrem nebo vaječným bílkem. Rukama vytvarovat placičku , obalit ve strouhance a potom klasicky osmažit. Nic nevyteče. Poměr každému podle chuti.

4 marek l. Místo hrubé strouhanky jde i Corn Flakes (nesladké)l/quote]


Zkus někdy obměnu. Nastrouhej 150g eidamu a 150g nivy, přidej 1 vajíčko, 1 lžíci hladké mouky, pepř a bazalku. Utvoř tuhé těsto a to obal a usmaž.
DoubleSix
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michee 4. 10. 2007 22:41

Já má osvědčené, že udělám 2krát klasickou strouhanku a pak jako bonus obalím jen ty tenké okraje (doufám že víte, co myslím) - pak mi nic nevyteče a vše je uvnitř :-) (teda pokud neodběhnu od vaření a ono te "nepukne" nahoře a není z toho sýrový gejzír :-D
Kick the baboon....
michee
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dix_ 20. 3. 2008 22:35

Tak chce to dvakrát obalit a ono to nevyteče.Když jsem byl v Paříži,tak jsem z tama dovezl sýr a ten se ve friťáku nevytekl,takže je to i sýrem.Francouzké jsou kvalitnější.
Bez bodů
FI 1.4 44 KW
FIIC 1.2 51 KW Sport
Auto jedině s automatem
Dix_
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod x-plode 30. 8. 2009 03:26

duleziity faktor je mi dobre rozmichany panyrunk(vejce+mleko) hrozi totiz ze na mouce se nerozmichane zloudky nespoji a vytvori takove slzy strouhanka pak odpadava.druhy je poradne strouhanku poradne pritlacit a to i na bocich a obalit samozrejme 2krat.smazaku zdarrrr :tleskani
x-plode
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ondrasheq 18. 4. 2010 13:43

Z 95% je to sýrem, z 5% rukama. Není třeba dvakrát obalovat ani zkoušet různé urban legends (dát do mrazáku, namočit v mlíku... - to jsou nesmysly).
Pokud použijete 30% Eidam značky Tesco Value, tak se nedivte...
ISO 12800 - blog o fotografování
https://iso12800.cz/
ondrasheq
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dodge 23. 1. 2016 13:13

Základem je použít ke smažení skutečný sýr a ne u nás prodávané sýrové náhražky (analogy), ve kterých jsou místo mléčné složky použity rostlinné tuky. Proto se "sýr" při smažení roztéká, táhne se a chutná jako guma. Pokud chcete mít absolutní jistou, zajeďte si do Německa pro kvalitní sýr, tam si nikdo nedovolí prodávat náhražku.
dodge
Kolemjdoucí