od kysela rybicka 7. 2. 2006 10:24
jo steak, tot kumst. Ja jsem si ho taky nastudoval a jiz parkrat s uspechem serviroval. Takze toto je muj pfeffersteak:
Maso: Krkovice, Rostena, Svickova, to jsou nejlepsi masa, proste stavnata masa, z kyty nebo kotlety to neni dobry...ja nejradsi krkovici, ale je treba libovejsi, bez krupek.
Maso nakrajime na cca 1,2-2 cm platky, lze i vic, dle chuti. Lehce naklepeme nozem, nikdy ne brutalne mlatit palici. Maso NESOLIT, jinak pusti stavu. Ve hmozdiri si rozdrtime CELY BAREVNY pepr. Nasypeme na prkynko. Kazdy kousek masa do pepre pekne zatlacime, aby se pepr vtlacil do masa. Nebojte se ho dat vic, je dobrej.
Vezmem panev - a propos, panev, nejlepsi je stara, ocelova, u ktery jste se vzdycky vztekali ze se vam na ni vsechno pripaluje. Ale jinak staci i teflonovka. Dame lehce sadla ci oleje, ale jen lehce, tak dve tri lzice. Panev opravdu hodne na velky ohen rozpalime, klidne na ni nechte poklici a pet minut ji nechte rozehrat. Pak vlozime steaky, kazdou stranu po 1 minute, aby se zatahlo a udrzelo stavu. Pote je dopect dle potreby krve 2-6 minut jedna strana na mensim ohni. Je-li jich vic, nez se vejde na jednu panev, pak je vyjmem a dame do dvojiteho alobalu a dukladne zabalime. Byl tu trik s tou troubou, taky dobry. Ale pak nebude to maso tak vlacny a vyschne. Po dopeceni teprve osolime. JO, neotacet pichanim vidlickou, jinak to zkazite, vlastni zkusenost:) Jenom spachtli podebrat, jinak vytece cenna stava.
A ted zlatej hreb. Pripeceniny na panvi (cim vic tim lip) rozredime 0,5 dc panakem konaku (nebo whiskey), kazdy chlap ma doma, ze.
Pujdou dobre, udelaji takovy karamel. Pote dame zpet na max ohen a pomalu vlijeme sladkou smetanu, ten kelimek, co se prodava, tusim 250 ml. Z alobalu, v nemz je zabaleno hotove maso prilijeme stavu, kterou pustilo. Stale michame, az zacne hnednout a houstnout, to uz je na kazdym, jak ji chce hodne hnedou, ochutime soli nebo sojovkou, worcesterem.
Ke steakum nejlepe podavame americke brambory, ci dusenou nebo mexickou zeleninu. Steaky prelijeme omackou.
Enjoy ya meat!