Zdravím
Nemám žádné kuchařské znalosti a učím se sám. K vaření mě nikdo, kromě nouze, nevedl. Takže spoustu věcí dělám blbě a třeba i úplně zbytečně. Funguje-li ještě toto fórum, byl bych rád, aby se třeba sdílely nejen "machrovinky", ale třeba i hlouposti, které přeci všichni znají. Typicky bych řekl, že jsem si koupil kuchařku, kde bylo v receptu "uděláme jíšku", ale trvalo mi pěkně dlouho, než jsem zjistil, co to jíška je. Pro ostatní je to třeba hloupost, většinou se to dá najít, ale jsou tu občas věci, co jsou problém.
Hned tedy začnu:
1) Maso co pouští vodu:
Rád si dělám vepřové nudličky. Mám rád styl nudliček z čínských bister, kdy hodí na pánvičku trochu masa, trochu cibule a mrkve, něčím to zalijí a mi to tak chutná. Zkoušel jsem různé recepty na tu omáčku, ale nikdy jsem se nepřiblížil tomu, co se skutečně prodává. Bohužel jsem ale ztroskotal už na osmahnutí masa.
Maso nakráním na tenké nudličky, hodím na pánev a...maso pustí vodu a začne se dusit. Hledal jsem příčinu a v ase to asi není, když jsem vyzkoušel více obchodů. Zkoušel jsem bez oleje, i s olejem. Pánvičku jsem rozžhavoval na velkém plameni pět minut. Nedávám tam najednou moc masa, aby se pánvička hned nezchladila. Maso vytahuji s předstihem, aby mělo pokojovou teplotu. Ale maso se vždy dusí a když je trocha oleje, tak prská po půlce kuchyně. Obyčejně musím obsah vylít na talíř vedle, znovu rozpálit a znovu hodit maso.
2) Hamburgery:
Koupil jsem si hrubší, vroubkovanou pánev. Udělám si burgery, pánvičku rozpálím, stříknu sprejem olej, aby burger neplaval, ale jen ležel. Chci jej udělat rychle na vysoké teplotě. Burger je ale po otočení a udělání z druhé strany uvnitř uprostřed syrový, ale po okraji totálně spálený a hořký. Tak jsem se koukal na to, jak to dělaj v americe a většinou mají ten rozpálený plech, na kterém to dělají, tak jsem vzal hladkou pánvičku...a se stejným výsledkem.
Dejte prosím tipy, jak děláte výše zmíněné. Zeptejte se i na maličkosti, které jsou "přece všem jasné"