Drobné tipy a triky

Tajné postupy, rady a tipy. Co v kuchyni nikdo jiný neumí

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Gooorila 7. 12. 2015 14:48

Zdravím

Nemám žádné kuchařské znalosti a učím se sám. K vaření mě nikdo, kromě nouze, nevedl. Takže spoustu věcí dělám blbě a třeba i úplně zbytečně. Funguje-li ještě toto fórum, byl bych rád, aby se třeba sdílely nejen "machrovinky", ale třeba i hlouposti, které přeci všichni znají. Typicky bych řekl, že jsem si koupil kuchařku, kde bylo v receptu "uděláme jíšku", ale trvalo mi pěkně dlouho, než jsem zjistil, co to jíška je. Pro ostatní je to třeba hloupost, většinou se to dá najít, ale jsou tu občas věci, co jsou problém.

Hned tedy začnu:
1) Maso co pouští vodu:
Rád si dělám vepřové nudličky. Mám rád styl nudliček z čínských bister, kdy hodí na pánvičku trochu masa, trochu cibule a mrkve, něčím to zalijí a mi to tak chutná. Zkoušel jsem různé recepty na tu omáčku, ale nikdy jsem se nepřiblížil tomu, co se skutečně prodává. Bohužel jsem ale ztroskotal už na osmahnutí masa.
Maso nakráním na tenké nudličky, hodím na pánev a...maso pustí vodu a začne se dusit. Hledal jsem příčinu a v ase to asi není, když jsem vyzkoušel více obchodů. Zkoušel jsem bez oleje, i s olejem. Pánvičku jsem rozžhavoval na velkém plameni pět minut. Nedávám tam najednou moc masa, aby se pánvička hned nezchladila. Maso vytahuji s předstihem, aby mělo pokojovou teplotu. Ale maso se vždy dusí a když je trocha oleje, tak prská po půlce kuchyně. Obyčejně musím obsah vylít na talíř vedle, znovu rozpálit a znovu hodit maso.

2) Hamburgery:
Koupil jsem si hrubší, vroubkovanou pánev. Udělám si burgery, pánvičku rozpálím, stříknu sprejem olej, aby burger neplaval, ale jen ležel. Chci jej udělat rychle na vysoké teplotě. Burger je ale po otočení a udělání z druhé strany uvnitř uprostřed syrový, ale po okraji totálně spálený a hořký. Tak jsem se koukal na to, jak to dělaj v americe a většinou mají ten rozpálený plech, na kterém to dělají, tak jsem vzal hladkou pánvičku...a se stejným výsledkem.

Dejte prosím tipy, jak děláte výše zmíněné. Zeptejte se i na maličkosti, které jsou "přece všem jasné"
Gooorila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 11. 12. 2015 00:39

Kuřecí mají stánkaři předvařené, vepřové nevím. pravá wok pánev je těžká a mají ji na docela velkém hořáku. Všeobecně se maso dusí, když se nezavře dost rychle horkem. A že to bude prskat - jo bude.
Hamburgery jsou možná moc silné, nebo pečeš na vysokou teplotu. Dobře se dělají v zavíracích grilech, ale těch s vyšším příkonem, ne předělaných toustovačích.
Zkus se ptát v http://garaz.autorevue.cz/viewtopic.php?f=819&t=1068397 a ohledně základů, jako jíška a kterak jí připraviti, exituje Kuchařka pro dceru, kde by mělo být tohle vše uvedeno. Má i stránky a FB https://www.kucharkaprodceru.cz/
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 1. 2016 09:45

ad kuřecí nudličky:

Jak píše Kejki - problém bude v málo masivní pánvi a nedostatečném výkonu hořáku případně nevhodný design hořáku. Na pánev wok je třeba mít hořák uzpůsobený, aby se do ní teplo optimálně distribuovalo. Dalším problémem může být i to kuřecí maso samonté. Velmi často se v regálech objeví tzv. křehčené maso, což je maso napíchané vodou a fosfáty. To má tendenci pouštět spoustu vody.

Doporučení jsou v zássadě dvě:

1) Neukopovat křehčené maso
2) Pánev hooodně rozpálit a pokud nemáš dostatečně výkonný hořák, tak pracovat postupně - pánev se poté co na ní maso hodíš ochladí a když budeš chtít osmahnout jen menší porci masa, tak máš větší šanci na úspěch.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků