Stránka 1 z 1

Nelepící se rýže

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 9. 2010 13:09
od Gooorila
Jak udělat rýži, aby byla uvařená, ale sypala se a nelepila? Do práce nám vozí obědy firma, včera jsem nestíhal a tak jsem jedl v restauraci v Globusu. Předpokládám, že při ceně 60,00 kč za menu nebude rýže patřit mezi nějaké exkluzivní značky, ale při pokusech uvařit si stejnou rýži doma jsem zkoušel i nejdražší rýže, které jsem v obchodech nalezl. Vyzkoušel několik receptů, ale uvařit rýži tak, aby se nelepila, ale naopak se sypala, se mi nepovedlo.
Mají v takových vývařovnách speciální vařiče na rýži? Pravděpodobně budu označen za barbara a spousta lidí by vyschlou rýži brali jako negativum. Mi takhle rýže chutná, takže kdo umí udělat nelepící rýži, napiště váš postup...

Re: Nelepící se rýže

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 9. 2010 18:23
od Caddy
a kupujes spravny typ? Kdyz delam Parboiled, tak se sype vzdy a naopak ji neprimeju k lepeni :)

Re: Nelepící se rýže

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2010 21:49
od trent
Musím souhlasit s Caddym. Myslím, že koupí parboiled rýže průměrné ceny, nemůže člověk udělat špatně.
Další věcí je ta, že v závodkách nebudou vařit klasickou pytlíkovou rýži. Navím, jak ji připravují, ale předpokládám, že jí spíše dusí v páře, než že by ji vařili ve vodě. Ale nevím a spíše "vařím z vody". ;-)
Když doma připravuji rýži v troubě, také je celkem sypká.

Re: Nelepící se rýže

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 9. 2010 16:28
od ajajka
Dobrou nelepící rýž uvaříte tak,
že do rendlíku dáte trošku sádla. Na něm usmažíte do sklovata cibulku. Na ni pak dáte rýži. Já vařím na hrnečky - takže hrneček rýže. Orestujete - to zn. smícháte s cibulkou. Pak zalejete jedním a půl hrnečkem vody, špetkou soli osolíte, zamícháte a přidáte pár hřebíčků (koření) ne do dřeva. Ohřev ploténky stáhnete na nejnižší stupeň a zaklopíte pokličkou. Dusíte ..čas... podle toho, jak začne rýže vonět celou kuchyní. Pokličku odklopíte a kouknete, zda je rýže hotová. Celý rendlík lze ještě dát zabalený v utěrce do deky dojít.
Snad jsem Vám poradila.... takto vařená rýže se u nás doma dělá od babičky stále a všem moc chutná. Zvládá ji dcera a syn a už ji vaří takto mnoho známých.

Re: Nelepící se rýže

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 9. 2010 14:03
od trent
Takto jsem tu přípravu myslel. I když do ní nedávám sádlo, ale máslo, vynechám cibuli, rýži "nerestuji" a dusím v troubě.

Re: Nelepící se rýže

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 9. 2010 16:27
od audis
gorila: ano, tak dop. parbolead. nicméně, vařit jen po nezbytně nutnou dobu. už se mi lepila i tato. protože jsem to vařil o dvě minuty déle. mírně rozvařená a slepená. a dále na krabicích píší "před vařením propláchnout teplou vodou".

Re: Nelepící se rýže

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 4. 2014 08:51
od vasheg
Parboiled a varit o 1-2 minuty kratsi dobu,nez je uvedeno v navodu...