Nelepící se rýže

Tajné postupy, rady a tipy. Co v kuchyni nikdo jiný neumí

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Gooorila 24. 9. 2010 14:09

Jak udělat rýži, aby byla uvařená, ale sypala se a nelepila? Do práce nám vozí obědy firma, včera jsem nestíhal a tak jsem jedl v restauraci v Globusu. Předpokládám, že při ceně 60,00 kč za menu nebude rýže patřit mezi nějaké exkluzivní značky, ale při pokusech uvařit si stejnou rýži doma jsem zkoušel i nejdražší rýže, které jsem v obchodech nalezl. Vyzkoušel několik receptů, ale uvařit rýži tak, aby se nelepila, ale naopak se sypala, se mi nepovedlo.
Mají v takových vývařovnách speciální vařiče na rýži? Pravděpodobně budu označen za barbara a spousta lidí by vyschlou rýži brali jako negativum. Mi takhle rýže chutná, takže kdo umí udělat nelepící rýži, napiště váš postup...
Gooorila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Caddy 24. 9. 2010 19:23

a kupujes spravny typ? Kdyz delam Parboiled, tak se sype vzdy a naopak ji neprimeju k lepeni :)
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod trent 27. 9. 2010 22:49

Musím souhlasit s Caddym. Myslím, že koupí parboiled rýže průměrné ceny, nemůže člověk udělat špatně.
Další věcí je ta, že v závodkách nebudou vařit klasickou pytlíkovou rýži. Navím, jak ji připravují, ale předpokládám, že jí spíše dusí v páře, než že by ji vařili ve vodě. Ale nevím a spíše "vařím z vody". ;-)
Když doma připravuji rýži v troubě, také je celkem sypká.
Na dva díly vodíku, vždy jeden díl kyslíku. To je nápoj pro bohy, postaví tě na nohy.
trent
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ajajka 28. 9. 2010 17:28

Dobrou nelepící rýž uvaříte tak,
že do rendlíku dáte trošku sádla. Na něm usmažíte do sklovata cibulku. Na ni pak dáte rýži. Já vařím na hrnečky - takže hrneček rýže. Orestujete - to zn. smícháte s cibulkou. Pak zalejete jedním a půl hrnečkem vody, špetkou soli osolíte, zamícháte a přidáte pár hřebíčků (koření) ne do dřeva. Ohřev ploténky stáhnete na nejnižší stupeň a zaklopíte pokličkou. Dusíte ..čas... podle toho, jak začne rýže vonět celou kuchyní. Pokličku odklopíte a kouknete, zda je rýže hotová. Celý rendlík lze ještě dát zabalený v utěrce do deky dojít.
Snad jsem Vám poradila.... takto vařená rýže se u nás doma dělá od babičky stále a všem moc chutná. Zvládá ji dcera a syn a už ji vaří takto mnoho známých.
ajajka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod trent 29. 9. 2010 15:03

Takto jsem tu přípravu myslel. I když do ní nedávám sádlo, ale máslo, vynechám cibuli, rýži "nerestuji" a dusím v troubě.
Na dva díly vodíku, vždy jeden díl kyslíku. To je nápoj pro bohy, postaví tě na nohy.
trent
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audis 29. 9. 2010 17:27

gorila: ano, tak dop. parbolead. nicméně, vařit jen po nezbytně nutnou dobu. už se mi lepila i tato. protože jsem to vařil o dvě minuty déle. mírně rozvařená a slepená. a dále na krabicích píší "před vařením propláchnout teplou vodou".
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vasheg 7. 4. 2014 09:51

Parboiled a varit o 1-2 minuty kratsi dobu,nez je uvedeno v navodu...
vasheg
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků