Špagety aglio olio

Mám hlad a nemám čas. Co uvařit? Recepty vhodné pro začátečníky

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod madeleine 3. 12. 2006 00:37

• 300g špagiet
• 3 strúčky cesnaku
• 1 čili paprička (podľa chuti)
• 6 PL olivového oleja
• zväzok petržlenovej vňate alebo
• bylinky
• soľ

Špagety uvaríme al dente. Cesnak očistíme a nakrájame na tenučké plátky. Čili papričku dávať nemusíme, jedlo je potom poriadne pikantné. Ak dáme, rozkrojíme ju na polovicu, vyberieme zrnká a očistíme ju, nakrájame na drobno. Prípadne použijeme viacero farieb čili. Olej na panvici rozohrejeme, nerozpálime, spálil by sa cesnak. Zhruba na 2-3 stupni. Do rozohriateho oleja vložíme cesnak a prípadne čili, opekáme, kým cesnak jemne nezhnedne. Ak používame sušené bylinky, vsypeme do oleja tesne pre tým, ako pridáme precedené špagety. Ak použijeme čerstvú vňať, vložíme ju k jedlu až tesne pred podávaním, aby nespľasla.
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MichaelJackie.S 25. 4. 2007 15:16

To může být moc dobré :)
MichaelJackie.S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 4. 2007 15:59

Jo, je to dobré. Jen bych dodal, že ten olej by měl být té nejvyšší kvality a že se na něm vůbec nevyplatí šetřit ;-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 0ndra 25. 4. 2007 16:33

tohle je opravdu moc moc dobré, dával jsem si to v zimě na horách v itálii a nemělo to chybu, samozřejmě jsem to zkoušel i doma, nebylo to úplně to samé, ale šlo to, jen je třeba udělat špagety opravdu al dente a samozřejmě nevynechat papričku (aglio olio e peperoncino)
0ndra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod marcodvorak 7. 4. 2008 10:17

Na to nejdůležitější se ale zapomělo. Posypat kvalitním parmazánem. Bez něho to nebude nikdy ono :pozor
marcodvorak
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod CherryAnn 26. 10. 2016 10:59

Souhlas s parmazánem, také ho mám ráda, ale asi v receptu nemusí být :)

Jinak tady je taky recept na Aglio olio + další dva recepty na levné rychlovky, čočka po indicku a houbové rizoto.
CherryAnn
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Slonik 2. 10. 2017 17:08

Včera jsme se vrátili z prodlouženého víkendu, ale moc se mi nechtělo vařit. Ne úplně blbé jsou pro takovou příležitost hotové chlazené Gnocchi. Uvařené jsou za 3 minuty. Takže moje včerejší večeře (2-3 porce):

Suroviny:
1 balíček Gnocchi
1/2 střední cibule
20 g másla
1 PL olivového oleje
1 střední bílý hřib + noha z dalšího bílého hřiba (nebo křemenáč; v krajní nouzi i 4-5 mladých žampionů)
30-50 g Parmazán (Grana Padano, Grana Moravia ...)
1/2 lístků Rungia Klossii - houbového koření (nebo i hladkolistá petrželka)
1,5 dl smetany ke šlehání
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:
Do hlubší pánve (použil jsem soté pánev) dáme máslo a olivový olej, na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme najemno nakrájené houby, za občasného promíchání, necháme několik minut restovat, zarestované houby s cibulí osolíme a opepříme, přilijeme několik lžic vody a dalších několik minut za občasného míchání dusíme. Poté co se voda odpaří přilijeme smetanu a na mírném plameni přivedeme k varu. Vmícháme nahrubo nastrouhané cca 2/3 parmazánu, promícháme a sundáme z kamen. Do omáčky vmícháme 1/2 množství nasekaných bylinek.

Hotové zcezené gnocchi nasypeme do omáčky a vše opatrně promícháme.

Servis na hlubokém talíři, lehce posypaný zbytkem najemno nastrouhaného parmazánu a dozdobené zbývajícími nasekanými bylinkami. Kdo chce, může ještě zakápnout lanýžovým olejem a osvěžit trošičkou pepře.

Je to rychlé a snadné (kompletní doba přípravy 15 minut). Jen doporučuji načasovat omáčku a gnocchi. Omáčka by neměla dlouho stát; to samé platí i o gnocchi.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Sovovic 11. 4. 2021 18:13

Ten česnek by moc hnědnout neměl. Spálený česnek zkazí celou chuť jídla. Dělám to s ním tak, že ho připravím zvlášť na oleji, ale tak, aby zůstal "čerstvý", prostě jen ohřátý, a pak jej přidám zpět na poslední chvíli.

Ten česnek tam musí být cítit jako česnek, ale nesmí "pálit", což se zajistí tím povařením na začátku.

Dorou chuť!
Sovovic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 12. 4. 2021 10:05

Ano, k tomu jsem dospěl taky. Česnek stahuji z kamen v okamžiku, kdy se objeví první náznak změny barvy. A důležité je přilít trochu vody z vaření špaget, aby to nebylo suché. Je to momentálně naše nejoblíbenější úprava špaget.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků