podarilo sa mi jeden vyčmuchať, ale zatiaľ nie je overený... ale vážne dumám nad jeho prípravou... vcelku sa mi zbehli slinky...
Svadobná čokoládová torta
• 10 vajec + 4 žĺtky + 1 bielok
• 12 PL vriacej vody
• 1150g práškového cukru
• 2 bal vanilkového cukru
• 200g múky
• 100g škrobu (Maizena, Gustin)
• 2 ČL prášku do pečiva
• 300g masla
• 400g nugátového krému
• 2 PL čokoládových lupienkov / vločiek
• plnotučné mlieko
• 1 balenie potravinárskej farby
• 200g marcipánu
• dekoračné prvky
Do misky vložíme 10 žĺtkov a rýchlo vymiešame s vodou, pridáme 200g práčkového cukru a 2 balenia vanilkového cukru za neustáleho miešania (šľahania). Čistými metličkami vyšľaháme 10 bielok so 100g cukru do tuhého snehu. Sneh nakopíme na žĺtkovú zmes. Na toto preosejeme múku, škrob a prášok do pečiva a všetko opatrne premiešame. Túto zmes rozdelíme do 3 foriem (26, 20 a 14cm), ktoré vymastíme. Všetky hladko utrieme a upečieme pri 180°C za asi 40 – 45 minút. Upečené korpusy rozkrojíme na tri krát.
Na krém vezmeme maslo izbovej teploty a v nádobe ho utrieme do hladka. Opatrne na stiedačku pridáme 4 žĺtky a 150g práškového cukru. Nugátový krém zohrejeme vo vodnom kúpeli, necháme meirne vychladnúť a vmiešame do krému spolu s čokoládovými vločkami. Krémom natrieme všetky časti korpusy a pospájame.
Posledný bielok vyšľaháme so 600g práškového cukru a pridáme len toľko vody, aby vznikla hladká, roztierateľná, nie však tekutá zmes. Zafarbíme farbou podľa fantázie a nalejeme na tortu a necháme po nej ostupne stiecť. Polevu necháme mierne zaschnúť a ozdobíme čokoládovými ozdôbkami. Tortu necháme poriadne stuhnúť, najlepšie cez noc.
Marcipán zmiešame so 100g cukru, rozdelíme na časti, zafarbíme podľa toho, čo chceme tvarovať a vytvoríme ružičky, motýliky, či iné ozdoby. Necháme asi hodinu schnúť a dozdobíme tortu.