cokoladovy dortik

Kdo by odolal sladkostem? Zvláš?, když je umí připravit sám

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Alexandra 15. 8. 2006 16:52

Tento cokoladovy dort by se mel delat ve 2 dnech, parizska slehacka totiz potrebuje stat v lednici.

Vezmes 2 slehacky 40% a z prvni­ trochu odlejes trochu do maleho kastrulku nebo do bain-marie a das pomalu ohrivat. Nalames do toho na kousky 100g tmave cokolady, min. 70% kakaa. (pro nezkusenejsi kuchare, pridat 200g, pak nemusis v zaveru slehacku slehat a vypadne ti rizikovy bod). Postupne dolevas slehacku a nechas pri nizke teplote rozpustit. Pozor, nesmi se ani nahodou priblizit varu. Pak nechas vychladnout a pres noc v lednici. Je lepsi to cas od casu promichat, zejmena tak po prvnich par hodinach v lednici.

Predehrejes troubu na 150 stupnu a vymazes plech maslem a vylozis ho pecicim papirem. Ze 6 vajec vyslehas bilky na snih. Az je skoro hotovy, tak do snehu zacnes prislehavat krupicovy cukr a kokos, a to na 1 bilek 1 polevkova lzice cukru a 1 lzice kokosu.

Hotovy snih vylijes na plech a rozetres tak, aby ti vznikl obdelnik, ne moc vysoky. Das pect. Peces do hneda (spis do svetle hneda), testo by nemelo byt tvrde, cca 30 az 45 minut. Az je upecene, prendas na pocukrovanou plochu, nechas vychladnout a pak rozkrajis na tretiny, ktere se pozdeji budou skladat na sebe. Jestli chces mit dort sladsi, muzes posypat jeste za tepla cukrem i zvrchu, pripadne osladit parizskou slehacku. Ja ji ale nikdy nesladim, cokolada je lepsi horka.

Az je vsechno radne odlezele a vychladnute, proslehas slehacku (jestli je tekuta), ale opatrne, aby se nesrazila, pak potres slehackou rezy, polozis je na sebe a zbytkem potres vrch, pripadne kraje. Trochu slehacky ti asi zbude, ale je skvela i na ovoce nebo cokoliv jineho.

Tak, a to je vsechno, zabere ti to v prvni den tak 20 minut a druhy bez doby peceni taky asi 20 minut. Korpus jde take udelat den predem, jen ho musis nechat pri pokojove teplote prikryte papirem.
Alexandra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mazo 25. 9. 2006 23:53

Som nezkusenejs tak sa pytam :oops:
Alexandra píše:pro nezkusenejsi kuchare, pridat 200g


1. 200g coho?
2. co to je bain-marie?
3. slo by to bez kokosu?

inak sa mi to hodi ako od vestice :) potrebujem nieco podobne, ale nemam skusenosti s pecenim(skor s konzumaciou)
Voda všetko zaplavuje a zmýva ľudské hriechy...
mazo
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alexandra 16. 11. 2006 15:06

1. 200g cokolady, je tam pak vic solidni hmoty, kdyz to stuhne tak to neni tekute a nemusi se to tudiz slehat, ani to moc dobre nejde.
2. bain-marie je vodni lazen. vezmes skleneny rendlik, polozis na kastrulek s mirne vrici vodou (voda se nesmi dotykat skleneneho rendliku) a roztapis cokoladu nad parou. je to nejsetrnejsi zpusob ohrivani, dela se tak nejenom parizska slehacka ale i holandska omacka, italsky vinny krem zabaione a pod.
3. bez kokosu? cely point je ten kokos, aby tam nemusela byt mouka, ale mozna muzes vymenit za jemne platkovane mandle... pak je to ale drahe a mastne a nevim, jestli se to povede. S kokosem je to opravdu nejlepsi.
Alexandra
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků