Opilý banán

Kdo by odolal sladkostem? Zvláš?, když je umí připravit sám

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Šéfkuchař 12. 1. 2006 22:08

A ještě vychytaný dezertík (rodičům před chvilkou moc a moc chutnal) ;-)

Opilý banán
(pro 2-3 osoby)

Suroviny:
2 zralé banány
2-3 polévkové lžíce drcených vlašských jader
5 cl tuzemáku + volitelně 1 polévková lžíce téhož (na ochucení čokolády)
3 cl Baileys nebo podobného likéru (není nutný)
30 g ztuženého pokrmového tuku (např. Omega)
1 vrchovatá polévková lžíce kakaového prášku
1-2 vrchovaté kávové lžičky moučkového cukru
200 ml smetany na šlehání

Postup:
Oloupané banány se nakrájí na kolečka (nebo půlkolečka), smísí se s drcenými ořechy, zalijí alkoholem a znovu se promísí. Je možné k nim přidat trošku moučkového cukru, ale nepovažuji to za nutné - banány jsou samy o sobě sladké dost.

V hrnku se rozpustí tuk do kterého se za stálého míchání přisype kakaový prášek a moučkový cukr. Je důležité použít kvalitní nádobí a mírný plamen a stále míchat, aby se to nepřipálilo. Doba varu je asi minuta, dokud nevznikne zcela hladká hmota. V průběhu varu je možné přidat polévkovou lžíci rumu (kvůli vůni), ale není to nutné. Pokud je směs kašovitá, je dobré přidat trochu tuku nebo i mléka.

Takto připravenou rozpuštěnou domácí čokoládou se rovnoměrně zalijí rozvrstvené banány a celý dezert se zaparkuje nejméně na 2 hodiny do chladničky (ideální doba proležení je tak 4-5 hodin).

Při servírování se dezert opatrně rozkrájí, dá na dezertní talířky a dozdobí čerstvě ušlehanou smetanou. Pro efekt lze do kopce šlehačky zabodnout třeba plátek čokolády Lindt (mňam :-)), nebo posypat čokoládovými hoblinkami a podobně.

Komu se nechce vařit s čokoládou, může použít i čokoládu hotovou nebo čokoládovou polevu v tabulce či v prášku. Výsledek ale zdaleka není takový.

(příspěvek z Pauza.cz, autor Slonik)
Šéfkuchař
Návštěvník

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků