Jeden z nejprofláklejších desertů "lepších podniků". Není snad hotelová restaurace noblesnějšího hotelu, která by ho nenabízela. Desert, který je považován za luxusní a složitý. Vzal jsem ho jako výzvu a rozhodl se jím obšťastnit rodinku na vánoce. Zjistil jsem, hned na první pokus, že jde o téměř geinální moučník. Složitost? Omyl, není tomu tak. Při troše cviku ho zvládne každý. Chce to jen přesně dodržovat recept. Já šel na suflé takhle:
Co potřebujeme (rozpis na cca 2 porce):
100 g hořké čokolády s minimálně 60% kakaa
2 polévkové lžíce velmi silné kávy smíchanou s rumem nebo 2 PL kávového likéru
2-3 polévkové lžíce najemno drcených / mletých mandlí
1 rovná čajová lžička hladké mouky
2 vejce - oddělené žloutky a bílky
máslo na vymazání mističek
2 mističky na suflé nebo "rovné" šálky (asi by šly použít i formičky na muffiny)
(mističky jsem koupil v Tescu, 4 kusy za 90,-, takže se nejedná o žádnou nedostupnou věc)
Postup:
Mističky nebo šálky vymažeme máslem (až po okraj) a vysypeme mandlemi a dáme do lednice.
Čokoládu s kávou rozpustíme na vodní lázni (nebo v mikrovlnce) a rozmícháme na hladkou hmotu. Vmícháme mouku a žloutky a zbytek mandlí.
Horkovzdušnou troubu dáme předehřívat na teplotu 170-180°C; normální troubu na 200°C (já pekl v horkovzdušné, takže výsledek z normální trouby nemohu posoudit)
Z bílků ušleháme extrémně tuhý sníh, který pomalu, opatrně (aby "nespadnul") a po částech vmícháme do čokoládové hmoty. Výslednou hmotu nalijeme do mističek (zaplníme je ale jen asi do 3/4). Misky přemístíme do rozehřáté trouby a pečeme 15 minut. Pokud je po 15 minutách povrch měkký, dá se pár minut přidat (ale opatrně, aby se neupeklo moc).
Po vyjmutí z trouhy ihned podáváme - jí se z misky.
Správné suflé má na povrchu kůrku, pod ní je "houbovitá struktura" a v jádru je tekuté.
Důležité je předehřátí trouby a dodržení teploty a doby pečení (pokud není povrch pevný, je možné tak minutku pečení přidat).
Dá se jíst buď samotné nebo doplněné lesním ovocem. Některé receptury popisují i různé krémy, ale to mi přijde jako zbytečné stejně tak jako přidávání cukru k čokoládě.
Někdy se stane, že suflé na povrchu praskne. To je může být způsobeno špatným vymazáním krajů misky. V takovém případě je možno udělat z nouze ctnost a prasklinu dozdobit například troškou vanilkové zmrzliny nebo do ní naaranžovat ovoce.
Tenhle moučník je totální bomba. Bohužel i kalorická - jedna porcička představuje cca. 1/4 doporučeného kalorického příjmu pro dospělého.
P.S.: do konce týdne sem dám nějakou fotečku