Po vánočních svátcích mi zbyla hrstka vlašských jader a 3 lehce unavená jablíčka. Zkusil jsem tyhle zbytky zpracovat do podoby jablečných muffinů. Zvládne to úplně každý.
Suroviny: (na 10-12 muffinů)
200g hladká mouka
50g polohrubá mouka
3/4 čajové lžičky prášku do pečiva
8-10g vanilkového cukru (vanilkového,ne vanilínového - já použil svůj, ale dobře poslouží i tohle)
70-90g cukru krupice (dle osobního vkusu a kyselosti jablek)
2 čajové lžičky mleté skořice
35 g vlašských jader
250g-300g jablek (klidně i takových "štrůdlových", tedy nevhodných pro běžnou konzumaci - potřebné množství očištěných jablek je cca. 200g)
2 vajíčka
85g másla
200 ml mléka
cca. 1,5 dl sodovky
12 papírových košíčků na muffiny
Postup:
1) Máslo do rendlíku, na mírném ohni rozpustíme, odstavíme, necháme vychladnout
2) Vlašská jádra nasekáme, jablka očistíme a nastrouháme nahrubo
3) Troubu dáme předehřát na 180°C a mezitím si připravíme suroviny na těsto
4) Suché ingredience (mouku, prášek do pečiva, skořici, cukr, posekané ořechy) smícháme v ve větší míse
5) Mokré ingredience (lehce prošlehaná vejce, mléko, máslo, nastrouhaná jablka) promícháme spolu
6) Jakmile je trouba předehřátá, smícháme suché a mokré ingredience na polotekuté těsto. Konzistenci těsta doladíme sodovkou. Těsto nemíchat příliš intentivně - postačí ruční metičkou nebo i vidličkou.
7) Košíčky na muffiny vložíme do plechu muffinové formy a naplníme těstem - skoro až po okraj, kvůli jablkům těsto příliš nevyběhne.
8 ) Pečeme 20 - 25 minut a troubu zbytečně neotvíráme
9) Upečené muffiny necháme zchladnout a pak už se to jen jí