Medová kachna s tymiánem
(recept opsaný, nedávno vyzkoušený)
Suroviny:
1 chlazená vykuchaná kachna bez drobů
2-3 polévkové lžíce medu
2-3 střední žluté cibule
3-4 větvičky čerstvého tymiánu (trošku opruz ho shánět )
troška silného drůbežího nebo zeleninového vývaru (v nouzi nejvyšší i z kostky)
sůl
Postup:
Kachna se opláchne, eventuelní zbytky brků se odstraní. Z medu, dvou až tří lžic vývaru, trošky soli a 2-3 větviček odrbaného tymiánu se vytvoří marináda, kterou se kachna důkladně natře (i uvnitř). Cibule se nakrájí nahrubo a umístí se též do vnitřku kachny spolu s jednou celou větvičkou tymiánu. Takto připravené zvíře se nechá do druhého dne marinovat (minimálně 5-6 hodin, lépe tak 12-24).
Kachnu umístíme na pekáč (nic se na něj nepřidává) a vložíme do trouby vyhřáté na 120°C (ne víc!). Pečení probíhá velmi pomalu - podle velikosti kachny tak 5-6 hodin. Důležité je kachnu neobracet a první 4 hodiny pečení do ní ani nebodat. Každých 45-60 minut je dobré jí podlít tím co se z ní vypeče. Rozhodně není od věci z výpeku průběžně sbírat vypečené sádlo. Na poslední hodinku pečení doporučuji kachnu propíchat.
Přílohy jsou asi jasné - červené zelí, bramborové knedlíky, houskové knedlíky, bramborové placky, bramboráčky, ... a dobré pivo.
Na druhý den vřele doporučuji naplánovat nějakou fyzickou aktivitu. Je to kalorická bomba, ale myslím, že se jednou za rok snese.
Jo a pro ty kterým tohle jídlo připadá příliš "drsné" - místo kachny se určitě dá použít i kuře. V tomto případě doporučuji na pekáč přidat něco málo tuku (sádla) a pár lžic vody. Doba pečení se pochopitelně rovněž zkrátí (odhaduji tak na 2 hodinky). V každém případě je to méně kalorické, ale zdaleka ne tak dobré
(příspěvek z Pauza.cz, autor Slonik)