Medová kachna s tymiánem

Nevíte, co uvařit k obědu? Tady je kategorie, kde hledat inspiraci

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Šéfkuchař 12. 1. 2006 22:07

Medová kachna s tymiánem
(recept opsaný, nedávno vyzkoušený)

Suroviny:
1 chlazená vykuchaná kachna bez drobů
2-3 polévkové lžíce medu
2-3 střední žluté cibule
3-4 větvičky čerstvého tymiánu (trošku opruz ho shánět )
troška silného drůbežího nebo zeleninového vývaru (v nouzi nejvyšší i z kostky)
sůl

Postup:
Kachna se opláchne, eventuelní zbytky brků se odstraní. Z medu, dvou až tří lžic vývaru, trošky soli a 2-3 větviček odrbaného tymiánu se vytvoří marináda, kterou se kachna důkladně natře (i uvnitř). Cibule se nakrájí nahrubo a umístí se též do vnitřku kachny spolu s jednou celou větvičkou tymiánu. Takto připravené zvíře se nechá do druhého dne marinovat (minimálně 5-6 hodin, lépe tak 12-24).

Kachnu umístíme na pekáč (nic se na něj nepřidává) a vložíme do trouby vyhřáté na 120°C (ne víc!). Pečení probíhá velmi pomalu - podle velikosti kachny tak 5-6 hodin. Důležité je kachnu neobracet a první 4 hodiny pečení do ní ani nebodat. Každých 45-60 minut je dobré jí podlít tím co se z ní vypeče. Rozhodně není od věci z výpeku průběžně sbírat vypečené sádlo. Na poslední hodinku pečení doporučuji kachnu propíchat.

Přílohy jsou asi jasné - červené zelí, bramborové knedlíky, houskové knedlíky, bramborové placky, bramboráčky, ... a dobré pivo.

Na druhý den vřele doporučuji naplánovat nějakou fyzickou aktivitu. Je to kalorická bomba, ale myslím, že se jednou za rok snese.

Jo a pro ty kterým tohle jídlo připadá příliš "drsné" - místo kachny se určitě dá použít i kuře. V tomto případě doporučuji na pekáč přidat něco málo tuku (sádla) a pár lžic vody. Doba pečení se pochopitelně rovněž zkrátí (odhaduji tak na 2 hodinky). V každém případě je to méně kalorické, ale zdaleka ne tak dobré

(příspěvek z Pauza.cz, autor Slonik)
Šéfkuchař
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vebloud 17. 9. 2007 16:56

Recepty od Sloníka nemají chybu. Sice nemám kachnu, ale myslím, že kuřecí prsíčka budou taky super...
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 17. 9. 2007 18:42

Děkujeme ... :-).
Kuřátko samozřejmě nebudeš péct tak dlouho. Doporučuji dávat pozor na to, aby se nevysušilo (viz modifikace v závěru receptu). Prsíčka bývají obzvláště náchylná k přesoušení.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků