Losos se studenou koprovou omáčkou: (4 osoby)
800 g - 1 kg čerstvý lososový filet
1 kelímek kvalitní zakysané smetany
citron
sušený a mražený (nebo čerstvý kopr)
solamyl
máslo
Lososový filet se důkladně opláchne ve vodě s citronovou šťávou, sloupne se kůže, nákrájí se na 4 přibližně stejné dílky, mírně se osolí a zlehka posype sušeným koprem. Na pánvičce se rozehřeje část másla a na něm se porce ryby opečou (měly by mít lehkou "kůrku").
Zbytek másla (1 čajová lžička) se rozehřeje na jiné pánvi přidá se smetana se lžičkou solamylu, troška soli a sušený kopr. Omáčka se lehce nechá přejít varem, dokud nemá požadovanou hustotu (opět lze laborovat s přidáním solamylu a na ev. ředění doporučuji smetanu). Omáčka se před koncem varu může dochutit několika kapkami citronové šťávy. Omáčka se nechá vychladnout (stačí na pokojovou teplotu). Hotové kousky rybky se na předehřátém talíři ozdobí snítkou čerstvého kopru (bez stonků), omáčka se podává zvlášť. Variantou je omáčku nechladit a rybku jí přímo přelít nebo jí podávat ve vyhřívaném omáčníku.
Jako příloha se hodí teplá zelenina, nové brambory, americké brambory, hranolky nebo i jen pečivo či ledový salát - dle vkusu a světonázoru
K rybce je rovněž vkusné podávat na měsíčky nakrájený citron nebo limetku pro eventuelní dokyselení.
(příspěvek z Pauza.cz, autor Slonik)