Stránka 1 z 1

Bramborové placky s pršutem

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 1. 2006 21:48
od Šéfkuchař
A ještě mě napadla jedna věc - bramborové placky s pršutem:

1kg brambor (ne varný typ C, ty jsou akorát tak na bramborový salát)
1 střední bílá cibule
100 g pršutu (stačí ten levný český)
1-2 vejce
hrubá mouka
olej nebo sádlo

Brambory se uvaří ve slupce hodně do měkka, oloupou se, přidá se na jemno nakrájená cibule a na jemno nakrájený pršut. Vše se rozšťouchá do konzistence téměř kašovité, směs se mírně osolí, lze jí dochutit i troškou čerstvě mletého černého pepře. Pro úplnou dokonalost by se takto vzniklá směs měla zaparkovat do lednice a nechat do druhého dne, ale není to nezbytně nutné. Do odleželé směsi se přidá vajíčko a trocha hrubé mouky a vše se promíchá aby vzniklo těsto. Z toho se pak tvarují placičky ovykle velikosti lívanců a osmaží se na rozpáleném oleji (sádle) do zlatova. Olejem (sádlem) by se mělo šetřit, protože placičky mají tendenci tuk docela nasávat. Nasávání se dá omezit tím, že se tuk opravdu dobře rozpálí.

Hotový pokrm by se měl hned podávat. Jako příloha je ideální salát z kysaného zelí - žádná věda - dobré kysané zelí (vymačkat z něj "vodu", překrájet), na jemno nakrájená cibule, drcený kmín, troška soli, troška oleje (i zde doporučuji olivový). Pokud je zelí příliš kyselé, lze jej dosladit buď cukrem nebo umělým sladidlem.

(příspěvek z Pauza.cz, autor Slonik)

Odeslat příspěvekNapsal: 14. 1. 2007 01:40
od LudvíkD
Prosím, co je to pršut?

Odeslat příspěvekNapsal: 14. 1. 2007 13:12
od Slonik
Pršut je uzenářský výrobek. Zjednodušeně řečeno - jde o nasolenou vepřovou šunku, která se suší v proudu čerstvého vzduchu. Původ má v zemích bývalé Jugoslávie (Chorvatsko, Slovinsko) a též v Itálii (tam se mu říká Proscuitto). Pro konzumaci je třeba ho krájet na papírově tenké plátky (silnější kus by nemusel jít vůbec ukousnout :-) ). Podává se většinou jako předkrm s tím že vhodným doplňkem jsou olivy a žlutý meloun. Vzhledem k náročnosti výroby a nutnosti použít velmi kvalitní vstupní suroviny nejde o levnou záležitost. Ceny se pohybují od cca. 300,- Kč (u "neznačkových výrobků a "napodobenin") po cca. 800,- Kč (Parmská šunka, Krški pršut, ...) za kilogram. Do uvedeného receptu postačí nějaká ta napodobenina

Odeslat příspěvekNapsal: 15. 1. 2007 17:51
od marz
Neni to neco jak bramboraky??? Pro nas neznalce.

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 1. 2007 00:20
od Slonik
Marz: ne, bramboráky se dělají ze syrových brambor a koření se česnekem a majoránkou. Tohle jsou bramborové placky.

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 1. 2007 19:21
od madeleine
pršut je slovansky ludovy prepis talianskeho slova prosciutto, znamena sunka. Je slavne znama tym, ze je vynimocnej kvality a chuti. Napriklad slovinsky "Kraski prsut". Urcite poznas prosciutto crudo - co je v preklade na sucho udena sunka. ;)