Bramborové placky s pršutem

Nevíte, co uvařit k obědu? Tady je kategorie, kde hledat inspiraci

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Šéfkuchař 12. 1. 2006 21:48

A ještě mě napadla jedna věc - bramborové placky s pršutem:

1kg brambor (ne varný typ C, ty jsou akorát tak na bramborový salát)
1 střední bílá cibule
100 g pršutu (stačí ten levný český)
1-2 vejce
hrubá mouka
olej nebo sádlo

Brambory se uvaří ve slupce hodně do měkka, oloupou se, přidá se na jemno nakrájená cibule a na jemno nakrájený pršut. Vše se rozšťouchá do konzistence téměř kašovité, směs se mírně osolí, lze jí dochutit i troškou čerstvě mletého černého pepře. Pro úplnou dokonalost by se takto vzniklá směs měla zaparkovat do lednice a nechat do druhého dne, ale není to nezbytně nutné. Do odleželé směsi se přidá vajíčko a trocha hrubé mouky a vše se promíchá aby vzniklo těsto. Z toho se pak tvarují placičky ovykle velikosti lívanců a osmaží se na rozpáleném oleji (sádle) do zlatova. Olejem (sádlem) by se mělo šetřit, protože placičky mají tendenci tuk docela nasávat. Nasávání se dá omezit tím, že se tuk opravdu dobře rozpálí.

Hotový pokrm by se měl hned podávat. Jako příloha je ideální salát z kysaného zelí - žádná věda - dobré kysané zelí (vymačkat z něj "vodu", překrájet), na jemno nakrájená cibule, drcený kmín, troška soli, troška oleje (i zde doporučuji olivový). Pokud je zelí příliš kyselé, lze jej dosladit buď cukrem nebo umělým sladidlem.

(příspěvek z Pauza.cz, autor Slonik)
Šéfkuchař
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LudvíkD 14. 1. 2007 01:40

Prosím, co je to pršut?
Když jsem blbej, tak se zeptám.
LudvíkD
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 14. 1. 2007 13:12

Pršut je uzenářský výrobek. Zjednodušeně řečeno - jde o nasolenou vepřovou šunku, která se suší v proudu čerstvého vzduchu. Původ má v zemích bývalé Jugoslávie (Chorvatsko, Slovinsko) a též v Itálii (tam se mu říká Proscuitto). Pro konzumaci je třeba ho krájet na papírově tenké plátky (silnější kus by nemusel jít vůbec ukousnout :-) ). Podává se většinou jako předkrm s tím že vhodným doplňkem jsou olivy a žlutý meloun. Vzhledem k náročnosti výroby a nutnosti použít velmi kvalitní vstupní suroviny nejde o levnou záležitost. Ceny se pohybují od cca. 300,- Kč (u "neznačkových výrobků a "napodobenin") po cca. 800,- Kč (Parmská šunka, Krški pršut, ...) za kilogram. Do uvedeného receptu postačí nějaká ta napodobenina
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marz 15. 1. 2007 17:51

Neni to neco jak bramboraky??? Pro nas neznalce.
I blbci letí vzhůru!!!
Je lépe bojovat holýma rukama, než být poražen při nabíjení pušky. - Kulhánek (Cesta krve)
marz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 16. 1. 2007 00:20

Marz: ne, bramboráky se dělají ze syrových brambor a koření se česnekem a majoránkou. Tohle jsou bramborové placky.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod madeleine 16. 1. 2007 19:21

pršut je slovansky ludovy prepis talianskeho slova prosciutto, znamena sunka. Je slavne znama tym, ze je vynimocnej kvality a chuti. Napriklad slovinsky "Kraski prsut". Urcite poznas prosciutto crudo - co je v preklade na sucho udena sunka. ;)
Zrušme sáčky! Slobodu gumeným medvedíkom!
Smrť katastru!
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků