Dovoluji si přinést tip na lehký oběd či večeři. Jistě to není nic originálního, ale třeba to bude někoho inspirovat. A jistě si rád přečtu i nápady ostatních.
Suroviny cca. na 2-3 porce
Salát z kuskusu s rukolou
Suroviny:
150g kuskusu
cca. 300 ml silného kuřecího nebo zeleninového vývaru
100g rukolových lístků
100g mozzarely
30g parmazánu (grana moravia, grana padano ...)
3-4 vyzrálá rajčata
1 větší citron
2-3 polévkové lžíce extrapanenského olivového oleje
3 lžíce pesta genovese
sůl, pepř (čerstvě mletý)
Postup
Kuskus nasypeme do misky a zalejeme částí horkého vývaru. Postupně jak bude kuskus vývar vpíjet přidáváme další porce až dokud nepřestane tekutinu vstřebávat. Zbytek tekutiny můžeme opatrně slít. Kuskus necháme vychladnout
Rajčata zbavíme "bubáků" a nakrájíme je na drobné kousky. Připravíme si rukolu (několik lístečků je vhodné odložit na ozdobení), pokud jsou lístečky větší, je možné je lehce natrhat.
Mozzarelu natrháme na malé kousíčky.
Připravíme dresing - smícháme pesto, štávu z citronu a olivový olej, dochutíme solí a pepřem.
Kuskus lehce promícháme s rajčaty, rukolovými lístky a mozzarelou. Následně opatrně a lehce vmícháme dresing.
Salát necháme asi hodinu vychladit v lednici.
Servírujeme ideálně na hlubové talíře, dozdobené několika lístky rukoly a na hoblinky nastrouhaným parmazánem. Při podávání je dobré salát zakápnout na talíři několika kapkami kvalitního olivového oleje.
Jí se buď bez přílohy nebo s nasucho opečenými kousky ciabatty nebo jiného bílého chleba.
Modifikace pro masožrouty:
Kdo se neobejde bez masa, může přidat kuřecí maso - na malé kousíčky nakrájená kuřecí prsa zprudka osmahnutá na troše olivového oleje, dochucená solí a pepřem - nechat vychladnout a vmíchat do salátu.