Šlehaná sekaná - hledám recept

Nevíte, co uvařit k obědu? Tady je kategorie, kde hledat inspiraci

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod 228933 24. 1. 2016 07:39

Díky. Když pominu kutr, tak marně sháním recept, tzn. Ingredience a postup. Jsem vděčný za všechno.
228933
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 24. 1. 2016 09:28

Receptů jsou stovky a liší se. Je varianta z mixu masa, je varianta jen z vepřového, některé recepty používají i játra. Já dělám tuhle:

Suroviny:
400 g vepřový bok bez kosti
600 g libovější vepřové (libová krkovice, plec nebo nejlépe ořez z ocásků)
2-3 stroužky česneku
troška sádla na vymazání formy
koření: bílý pepř, majoránka, troška muškátového květu (někdy dávám i trochu mletého nového koření)
sůl (pokud dělám sekanou na efekt - pro některé návštěvy - tak jí chci růžovou a nesejde tolik mi na zdravých surovinách, použiju pragandu)
cca. 300g ledové drti

Postup:
Při výrobě růžové sekané se maso nakrájí na malé kostky, nasolí pragandou, důkladně prohněte a nechá pár hodin v lednici odpočívat. Pokud růžová být nemusí a místo pragandy se tak používá normální sůl, odležení odpadá.

1) Osolené maso se spolu s kořením semele na mlýnku najemno.
2) Mleté maso se spolu s ledovou drtí vymixuje v kutru a jemnou fáš. Led je důležitý, protože jednak produkt chladí a maso nezešedne a jednak se do sekané dostane voda a výsledný produkt bude šťavnatý
Je pravděpodobné, že uvedené množství se do kutru najednou nevejde a led je třeba si rozdělit na několik dávek, aby každá kutrovaná část měla svoje chlazení.
3) V průběhu je třeba fáš ochutnat, zda je dost slaná a kořeněná, případně doladit koření a sůl v poslední mixované dávce.
4) Jednotlivé mixované dávky se spolu promísí, dají to sádlem mírně vymazané formy (já jí peču ve formě na biskopské chlebíčky) a pošle se do předem trouby předem vyhřáté na 160 stupňů a peče se cca. 70-90 minut podle mohutnosti sekané (to si chce vyzkoušet).

Hotová sekaná se nachá mírně zchladnout a může se krájet.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fleurnoir 13. 3. 2020 21:20

Honza CZ píše:
228933 píše:No to právě chci. Udělat si jí doma.
Když si se zvládnul přihlásit sem tak taky dokážeš pohledat na netu. Receptů habadě Tutuapp 9Apps ShowBox j jen vyzkoušet tu chuť. Pokud budeš chtít sekanou domácí tak předem zapomeň že bude růžová jak z krámu , toho dosáhneš jen chemií. S hrubostí si musíš poradit taky sám, předpokládám že kutr nemáš tak že ti zbyde mlýnek na maso a mixer. Ale správná sekaná má být sekaná a občas zachovaná struktura masa. Základenm je vepřové a hovězí maso, žemle máčená v mléku nebo vodě já preferuju čistej vývar, vejce majoránka, sůl, pepř, česnek, když je směs příliš řídká troch hladké mouky a strouhanky. Maso při mletí a míchání by mělo být hodně vychlazené co nejblíže k nule.

Šlehaná? Mám takovej pocit že to je jenom pěknej komerční název ale pořád je to jen mletej odpad napajcovanej chemií. Kdyby byla fotka tak by se jinak soudilo, ale stejně nejlepší sekanou si uděláš doma.
fleurnoir
Kolemjdoucí

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků