Jak udělat domací těstoviny???

Nevíte, co uvařit k obědu? Tady je kategorie, kde hledat inspiraci

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod mičurinec 27. 12. 2009 18:28

Zdravím, máme strojek na výrobu domácích těstovin. Strojek je OK, ale největší problém bude asi s těstem-jak ho připravujete, aby se nelepilo? A z jakých ingrediencí?? děkuji za tipy :-)
inflore.cz
mičurinec
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 27. 12. 2009 18:43

Myslím, že jsi říkal, že máte domácí pekárnu. Tak zadělat to dej pekárně, odpadne matlání a nikdo stejně těsto tak nezpracuje, jako stroj. Pak to nakrájíš na kousky, z obou stran otočíš v hrubé mouce a postupně projíždíš strojkem na těsto, až je tlusté tak, jak potřebuješ. Necháš oschnout, pak nasadíš příslušný nástavec a nakrájíš, tvary, které potřebuješ. Nebo, když to proschne se to nakrájí ručně, protože to jde rychle a veškerou dřívější dřinu se zpracováváním a válením obstaral stroj. Úplně přesný recept na to neexistuje, protože třeba každé vajíčko je jinak velké a každá mouka jinak přijímá do sebe vodu. Zásada je, nezadělat to moc tuhé, protože přidat mouku do každého válení jde vždycky. Musí se to vyzkoušet, aby se těsto nelepilo na válečky, protože pokud vím, strojek nejde mýt ve vodě.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 27. 12. 2009 18:49

a jaky mouky a co presne pouzivas?? na netu je video, ze to testo casto prekladaji a nechavaji ho protocit v tom tzv.hl.strojku-jak dela jen pláty...
inflore.cz
mičurinec
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 27. 12. 2009 19:18

Mouku používám polohrubou, můžeš to mít i na půl, nebo díl celozrnné, jestli to máte rádi. Podsypává se to moukou hrubou. Vždycky se to projede mezi válečkama a pak se ubere další zoubek a zase skrz, až je to tenké. Pořád to musíš mít pomoučené, válečky jsou kovové a těsto by je zalepilo. Pak se ty dlouhé vyválené pruhy těsta pověsí nejlíp někde přes tyč, aby schly z obou stran stejně a musí se to hlídat, aby nepřeschly, jinak se to láme. Pak to nakrájíš na tvary. Základní recept je 1Odkg mouky + 1 vajíčko a někdy se přidává 1/2 skořápky vody jak bylo velké to vejce. Pekárna to zpracuje na program sprint, když se to nestihne promíchat, dáš ho ještě jednou. Pokud se těstoviny vaří hned, může se těsto i trochu osolit. Když je to na uložení, tak ne, protože od soli to vlhne. Stejně to pak vaříš ve slané vodě.Těsta se dají i všelijak ochucovat, třeba špenátem, nebo rajským protlakem, nebo obarvit kurkumou , nebo přidat barevný mletý pepř, nebo drcený houbový prášek, to pak, když to máš vyzkoušené, můžeš začít s experimenty. Mám to doma a docela se s tím dá vyřádit.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 27. 12. 2009 20:01

zda se, ze uz se nam to zadarilo:-) dik
inflore.cz
mičurinec
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 27. 12. 2009 20:14

Tak to je super, já jsem s tím docela bojovala, než jsem to vyzkoušela tak, aby to fungovalo jak má. Nejhorší patlačka je na to zadělat a když to zadáš pekárně, je to pohoda.Čerstvé domácí těstoviny jsou docela lahůdková záležitost.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 27. 12. 2009 20:32

a vyjde to urcite i levneji...ted sme vyzkouseli dobrou fintu...prekladat ty platy, ktery se v tom nekolikrat udelaji...to testo se netrha a dobre se s nim pak dela...
inflore.cz
mičurinec
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tild 2. 1. 2010 16:20

ked ti ushne cesto a začne sa lamatť treba dať do mikrovlnky narezane male štvorceky na 3-5 sakund cesto trohu zmekne
tild
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Moravanda 17. 1. 2010 17:05

Tak už je máte uvařený :hm :?: Já přijdu degustovat :D :twisted: :-P :!:
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 17. 1. 2010 21:54

Asi by byla lepší vysokolepková mouka, co se prodává na pizzu.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 22. 1. 2010 17:20

Proč myslíš? Naopak, nejlepší těstoviny jsou ze směsí několika druhů mouky. Mouku na pizzu bych nechala pro přípravu pizzy - tam ať dělá, to co má, tady je to zbytečné plýtvání drahým materiálem.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alibagil 16. 2. 2011 14:43

Na domácí těstoviny se používá semolinová mouka, míchá se v poměru 1:1 s moukou hladkou. Těstoviny jsou pak pevnější, méně náchylné k rozvaření a hlavně mají nadhernou žlutou barvu. Seženete v eshopech, např. zde: http://www.mala-italie.cz/food/eshop/8- ... Semola-1kg
alibagil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 16. 2. 2011 16:59

To je prima,že se tu dá sehnat.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků