od dama 55 27. 12. 2009 19:18
Mouku používám polohrubou, můžeš to mít i na půl, nebo díl celozrnné, jestli to máte rádi. Podsypává se to moukou hrubou. Vždycky se to projede mezi válečkama a pak se ubere další zoubek a zase skrz, až je to tenké. Pořád to musíš mít pomoučené, válečky jsou kovové a těsto by je zalepilo. Pak se ty dlouhé vyválené pruhy těsta pověsí nejlíp někde přes tyč, aby schly z obou stran stejně a musí se to hlídat, aby nepřeschly, jinak se to láme. Pak to nakrájíš na tvary. Základní recept je 1Odkg mouky + 1 vajíčko a někdy se přidává 1/2 skořápky vody jak bylo velké to vejce. Pekárna to zpracuje na program sprint, když se to nestihne promíchat, dáš ho ještě jednou. Pokud se těstoviny vaří hned, může se těsto i trochu osolit. Když je to na uložení, tak ne, protože od soli to vlhne. Stejně to pak vaříš ve slané vodě.Těsta se dají i všelijak ochucovat, třeba špenátem, nebo rajským protlakem, nebo obarvit kurkumou , nebo přidat barevný mletý pepř, nebo drcený houbový prášek, to pak, když to máš vyzkoušené, můžeš začít s experimenty. Mám to doma a docela se s tím dá vyřádit.