Vegetarianske recepty

Nevíte, co uvařit k obědu? Tady je kategorie, kde hledat inspiraci

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod 0ndra 19. 11. 2006 20:08

tak falafel jsem v sobotu zkusil podle receptu udělat a měl úspěch, ještě teď se až za ušima olizujeme :) ... jediná krizová situace nastala při snaze o zformování placiček při smažení, "těsto" vůbec nechtělo držet při sobě a musel jsem se hodně snažit aby se to hned nerozpadlo, nakonec jsem s vypětím sil a notnou dávkou opatrnosti uspěl... už jsem ale uvažoval, že tam dám trochu mouky aby to líp drželo.
0ndra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tessie 24. 11. 2006 22:13

Ondra: tak to jsem ráda, že to nakonec dobře dopadlo:) Mě se to poprvé taky rozpadlo,ale to bylo zaviněno tím, že jsem cizrnu uvařila a to byla chyba (má se jen namáčet)... Po druhé už to dopadlo dobře, ale taky jsem se klepala:-) No možná, že kdybych použila mouku nebo strouhanku, tak by to bylo i bez stresů, ale tak dokud to jde, tak bez:)
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 21. 4. 2007 19:12

Jarní receptík

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ S ČESNEKEM

Hlíva ústřičná, 3 stroužky česneku, hladká mouka, sůl, olej, brambory, 1-2 lžíce másla, pažitka, cibulka, kysaná smetana, měkký tvaroh, jarní cibulka, petržel, pepř

Kloboučky hlívy omyjeme ve studené vodě, osušíme papírovou utěrkou. Česnek rozdrtíme lisem, utřeme se solí a potřeme jím dolní stranu kloboučků. Hlívu s česnekem obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném oleji. Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a pokrájíme na kostky. Na pánvi rozpustíme máslo, osmahneme cibulku a brambory. Nakonec přidáme pažitku. Místo tatarské omáčky vyrobíme osvěžující dip – smícháme trochu tvarohu a kysané smetany, přidáme najemno nasekanou zelenou část jarní cibulky, petržel a pažitku, osolíme a opepříme, dochutíme bylinkovým kořením (např. vegetou).


Obrázek
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 19. 9. 2007 15:50

Velice chutné mexické jídlo. Čedar lze nahradit jiným sýrem, ale doporučuju jej sehnat (nejlépe oranžovou variantu)

SÝROVO-PAPRIKOVÁ QUESADILLA

2-3 osoby: 1 lžíce olivového oleje, červená, žlutá či oranžová paprika nakrájená na krátké proužky, třešňová či jiná feferonka, půl lžičky římského kmínu (není nutný), sůl a pepř dle chuti, půl lžičky citrónové šťávy, 100g strouhaného čedaru, 4 pšeničné toritilly, kys. smetana, salsa (sladká či pálivá), okurka, salát (nejlépe lollo rosso).

Na pánvi osmažíme paprikové proužky na mírně rozpáleném oleji. Po chvíli přidáme na malé kousíčky nakrájenou feferonku, římský kmín (není nutný,ale vytváří zajímavou chuť), sůl, pepř a citr. šťávu a smažíme, dokud nejsou papriky středně měkké (asi 5 minut). Umístíme tortilly na plech s pečícím papírem, na ně rozložíme tenkou vrstvu paprik. Přidáme tlustou vrstvu sýru a přiklopíme další tortillou. (Nebo stačí použít jednu tortilu a přehnout jí). Pečeme v rozpálené troubě asi 10 minut, dokud se sýr nerozpustí a tortilly nezískají hnědý nádech. Rozkrojíme na polovinu pomocí kolečka na krájení pizzy. Jako přílohu dáváme kysanou smetanu (poprášenou paprikou), salsu, na plátky nakrájenou okurku a pár lístků salátu.

Obrázek
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 19. 9. 2007 23:08

Tessie: vypadá to fakt hodně dobře. díky za tipy a návody
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 10. 3. 2008 15:33

Tak zase něco přidám ...

Ratatouille

(asi tak 3-4 porce, já se toho ale můžu doslova "užrat", takže mi uváděné množství vystačí na dvě jídla)

Suroviny:
1 střední lilek (do 300g)
1 cuketa (cca. 250g)
1 menší fenykl (cca. 150g)
1 střední červená cibule
1 menší žlutá cibule
3-4 bílé (tzv. slovenské) papriky
2 střední rajčata nebo 6-8 cherry rajčátek
4-5 stroužků česneku
3 lžíce extra virgin olivového oleje
pepřový mlýnek
směs koření Vitana Grilovaná zelenina (v nouzi směs na Gyros)
sůl

Volitelně:
neslaný zeleninový vývar
krájené syrové žampiony


Postup:
Lilek podélně přepůlíme, nakrájíme na tenké plátky, naklademe do mísy, osolíme a necháme aby pustil vodu (asi 1/2 hodiny), poté z něj zbytek vody vymačkáme.

Mezitím si nakrájíme cibuli (tenká půlkolečka), papriku (kroužky), cuketu (půlkolečka nebo plátky), fenykl (menší kostičky). Pokud používáme velká rajčata, tak je spaříme a oloupeme a následně nakrájíme na silnější půlkolečka; cherry rajčátka pouze přepůlíme.

V hlubší pánvi rozpálíme 3/4 olivového oleje, vhodíme cibuli a necháme jí zesklovatět, poté přidáme cuketu, fenykl, papriku a lilek, orestujeme (ev. i žampiony), okořeníme kořenící směsí, několikrát prohodíme, podlijeme několika lžícemi vody (či vývaru) a necháme pár minut pod pokličkou dusit. V druhé polovině dušení přidáme najemno nasekaný česnek a zlehka promícháme. Poté pokličku odklopíme, přidáme rajčata, zbytek oleje a ještě krátce zpracujeme.

Možno dochutit solí, čerstvě mletým pepřem, trochou olivového oleje. Ratatouille je výborné jako příloha, ale dá se jíst i samotné.

Existuje samozřejmě mnoho variant (třeba bez lilku, s majoránkou, s rozmarýnem, s řapíkatým celerem, vínem, ...) - je to skoro jako s gulášem ;-)

Při přípravě doporučuji opartně zacházet se solí. Dost se jí použije na "vyplakální" lilku, v kořenící směsi jí taky není málo. Zelenina má navíc takovou vlastnost, že se při ochutnávání zdá býti méně slanou než ve skutečnosti je.

Poznámka o energetické hodnotě:
Jedná se o hodně dietní jídlo. Použitá zelenina má energetickou hodnotu cca. 130 kJ/100g, 30g oleje potom nějakých 1100 kJ. Množtví, zeleniny odpovídá cca. 1200g - jedna porce má tedy nějakých 650 kJ, dvojitá (= skoro půl kila jídla :P) pak necelých 1300 kJ. Nejvíce energie v jídle má olej, takže v případě nutnosti dosažení nižších hodnot lze jeho množství snížit.

Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 28. 3. 2008 20:36

Ačkoliv tempeh mě svým názvem i vzhledem odpuzoval, po otestování na jedné ochutnávce jsem si ho zamilovala:)

TEMPEH NA SMETANĚ


Pro 2 - 3 osoby: Tempeh uzený, olivový olej, 4 stroužky česneku, tymián, zel. bujón, smetana, čerstvá rukola, balzamikový ocet (aceto balsamico), široké nudle (Tagliatelle, Fettucine)

Do malého kastrůlku dáme protlačený česnek, zalijeme vroucí vodou, povaříme a scedíme (kvůli zjemnění chuti). Česnek dáme na rozpálený olivový olej a necháme na středním plameni zpěnit. Poté přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh, tři špetky tymiánu a za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Můžeme přidat i jemně nakrájené houby (sušené dáme předtím na hodinu do vody) a ještě chvíli smažíme. Zalijeme smetanou, přidáme půl kostky zel. bujónu (aby jídlo nebylo příliš slané) a mícháme dokud nezhoustne. Nakonec ještě přidáme trochu tymiánu a zakapeme limetkovou nebo citronovou šťávou. Připravíme si zálivku na rukolu – do malého kastrůlku dáme balzamikový ocet (2 lžíce), vodu (2 lžíce) a cukr (2-3 kostky), povaříme a necháme vychladnout. Konzistence by po vychladnutí měla připomínat sirup (jinak přidáme cukr a znovu povaříme a necháme vychladnout). Podáváme s širokými nudlemi (fettucine) a několika lístky rukoly, které jemně pokapeme olivovým olejem a balzamikovou zálivkou. Slaný tempeh, hořká rukola a sladkokyselá zálivka tvoří vskutku harmonickou kombinaci. Pokud neseženeme rukolu, lze použít i jiný listový salát.

Obrázek

kdo to nezná - tempeh jsou slisované sojové boby upravené fermentací a díky tomuto procesu je nejlépe stravitelným sojovým výrobkem
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 5. 2. 2009 16:13

Hlíva ústřičná je jak známo elixírem mládí a tahle polévka je opravdu vynikající :-)

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ

1 trs hlívy ústřičné, olej, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru, česnek (2 stroužky), jíška, koření: zel. bujón, pepř, kmín, majoránka, sladká paprika, zelená petržel.

Do litru vody dáme vařit na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou. Mezitím rozehřejeme olej na pánvi a orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu. Po chvíli ji poprášíme paprikou a přidáme protlačený česnek. Do vody k hlívě ústřičné dáme pepř, kmín, majoránku a zeleninový bujón. Poté přidáme orestovanou zeleninu. Přidáme jíšku, necháme vařit do zhoustnutí a před podáváním do hrnce nasypeme zelenou petrželku. S pečivem lze podávat jako hlavní jídlo.
Obrázek
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 5. 2. 2009 18:27

Hehe, drštkovku z různých hub (Muchomůrka růžová, holubinky, kotrč, ...) si dělávám vždy v houbové sezoně. Z hlívy se mi nikdy moc nepovedla. Bylo to takové gumové ...
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 6. 2. 2009 01:59

hlíva se musí dlouuuuho vařit, pak je v pohodě kousatelná. Je to možná trošičku oslizlé, ale dršťky nejsou jiné:) Klasické lesní houby se mi na tento recept zdají příliš výrazné - je to dost kořeněné. Ale jinak normální houbovku dělám v sezóně ráda.
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 6. 2. 2009 11:37

Tak to je mi celkem jasné, že se musí dlouho vařit. Podobně je to například s gulášem z lišek. Prostě to s hlívou nějak neumím. Ale nevzdávám to. Napadá mě k hlívě přistupovat jako k drštkám - to znamená nechat jí máčet a pak předvařit. Myslíš, že by to šlo nebo je to úplná pitomost?
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 6. 2. 2009 13:43

Můžeš to zkusit:) Já ji vlastně taky docela dlouho máčím, dám ji do vody, dělám si vedle tu zeleninu a pak teprve začnu vařit.
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sifonsk1 30. 1. 2019 14:48

ak mate radi ryzove rezance tak odporucam super recept inspirovany thajskou kuchynou https://www.fitcool.sk/ryzove-rezance-s ... y-omackou/
sifonsk1
Kolemjdoucí

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků