5 l vody
1 kg kyslej kapusty (zelí)
500 g údeného bravčového mäsa (stehno, karé)
3 páry klobás (najlepšia kombinácia je 1 pár neúdenej, 2 páry údenej)
2 PL sušených lesných húb
2 PL sušených sliviek (švestky)
1 rozkrojené jablko
celé čierne korenie
bôbkový list
kyslá smotana
Do 5 litrov vody dáme na hodinu variť údené mäsko. Po hodine vyberieme mäso, do vody dáme variť kapustu, rozkrájané jablko, korenie, bôbkový list a huby. Pozor, ak máte radi kyslejšiu polievku, dolejte šťavu. Tí, čo majú radi jemnejšiu polievku si musia premyť kapustu pod vodou (ja mám rád kyslejšiu). Asi po polhodine dáme variť klobásy a pridáme sušené slivky. Varíme, kým nezmekne kapusta.
Podávame aj s kúskami nakrajaného mäska, klobásy a s kyslou smotanou v strede taniera.