Vegetarianske polevky

Polévka je základ. Umíte uvařit bouillabaissu?

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod tessie 8. 2. 2006 00:01

moc jich neni, ale treba to nekdo vyuzije
(http://bezmasa.kvalitne.cz)

FRANCOUZSKÁ POLÉVKA ****
2 až 3 velké mrkve, 1/2kg brambor, máslo, zel. bujón, mléko, mouka, tavený sýr, petržel, sůl, pepř, muš. květ
nastrouhat najemno mrkev, na máslo. Přidat brambory nakrájené na nudličky (či kostky), zalít, osolit, opepřit. Zeleninový bujón či vegetu, špetku muškátového květu. Na 2/3 vody dát 1/3 mléka, kde jsme rozmíchali dvě lžíce hladké mouky. Rozkvedlat, vařit, nastrouhat tavený sýr (4 trojúhelníky), přidat petržel.

KRÉMOVÁ POLÉVKA ***
Voda, sůl, pepř, zel. bujón, mražená zelenina, jíška (instantní), rohlík, máslo
Dát vařit vodu, přidat sůl, pepř, zeleninový bujón. Až se začne voda vařit, přidat mraženou zeleninu a jíšku podle potřeby. Podáváme s kostkami z rohlíku opečenými na másle.

BÍLÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA **
200g bílých fazolí, 250g brambor, 2 mrkve, 1 menší cibule, 1,2l vody, 250ml mléka, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octa, 1 stroužek česneku, špetka cukru, sůl, mletý pepř, tymián
Fazole namočíme na několik hodin do studené nesolené vody. Pak vodu slijeme, dolijeme čistou, přidáme pokrájenou mrkev, cibuli a brambory a zvolna vaříme. Když je vše měkké, polévku prolisujeme. Z tuku a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozmícháme a přidáme do pyré. Ochutíme solí, cukrem, kořením, octem a drceným česnekem a povaříme ještě asi 20 minut.

RAJČATOVÁ POLÉVKA **
300g rajčat, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1,5l zel. vývaru, sůl, petrželka na ozdobení, 4 lžíce vařené rýže, 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky (nebo 1 lžička sušené), 100g strouhaného tvrdého sýra
Rajčata nakrájíme na čtvrtky, vložíme do kastrolu, podlijeme mírně vodou a rozdusíme je. Po krátkém zchladnutí je propasírujeme přes jemný cedník. Na oleji potom osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajčatové pyré, osolíme a chvíli podusíme. Zalijeme vývarem, přidáme bazalku a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Potom přidáme uvařenou rýži, krátce prohřejeme a podáváme (místo rýže lze použít těstovin – např. dlouhé nudle). Na talířích jednotlivé porce sypeme strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou.

BORŠČ ****
250g cibule, 500g rajčat, 2 stroužky česneku, 750g červené řepy, 3 celerové řapíky, 750g brambor, 500g bílého zelí, 30g přepuštěného másla, 1 a ½ zel. vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka cukru, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 1 svazek petrželky, 2 snítky kopru, 150g zákysu
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata přelijeme vroucí vodou, necháme 1 minutu působit, stáhneme slupku a dužinu nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a na jemno nasekáme. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Celerové řapíky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na středně veliké kostky. Bílé zelí očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli podusíme na přepuštěném másle do sklovita. Přidáme zeleninu a asi 15min dusíme na mírném plameni. Přilijeme vývar, okořeníme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou a necháme dalších 30min povařit. Zelené bylinky omyjeme, nahrubo nasekáme a část z nich odložíme stranou. Zbytek vmícháme do polévky. Polévku podáváme se zákysem a posypeme zbývajícími bylinkami.

ČOČKOVÁ POLÉVKA ***
Máslo, cibule, mrkev, celer, petržel, česnek, brambory, zel. bujón, pepř, sůl, kmín, vařená čočka, jíška (instantní), ocet, zel. petržel
Na pánvi rozpustit máslo, na to nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, kousek celeru a petržele, česnek, na kostičky nakrájené brambory, zalít vodou, přidat kostku zel. vývaru, osolit, opepřit, trochu kmínu, povařit, přidat vařenou čočku. Nakonec zahustit jíškou, dochutit octem a posypat zelenou petrželkou.
Naposledy upravil tessie dne 15. 5. 2007 19:48, celkově upraveno 2
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Merlin 10. 2. 2006 14:17

ahoj tessie, nemas nahodou recep na dobru kukuricnu polievku.

Cockovu (sosovicovu) polievku robim z "tureckej cocky" nie je treba ju namacat a je za 5.min uvarena.
Merlin
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 12. 2. 2006 16:55

nevim jestli dobra, ale jedna je palivejsi druha takova obycejnejsi..

Kukuřičná polévka
300 g měkkých vařených kukuřičných zrn z konzervy, 2 lžíce másla, 1 lžička mleté papričky čili, 1 velká zelená oloupaná paprika, 1 červená sladká oloupaná paprika, 1 celá malá pálivá čili paprička, 1,2 l zel. vývaru, 0,2 l šlehačky, sůl
Rozpustíme máslo a v něm lehce opražíme mletou čili papričku a krátce opečeme na větší kusy nakrájenou oloupanou zelenou papriku. Přidáme kukuřici, na kousky nakrájenou oloupanou červenou papriku, celé čili, zalijeme vývarem, osolíme podle chuti a asi 3 minuty povaříme. Na hladinu pak dáme šlehačku. Jemně zamícháme a naléváme do talířů.

Kukuřičná polévka
150 g kukuřičné krupice, 200 g mražené kukuřice, 1 cibule, olivový olej, oregano, rozmarýn, sůl, pepř
Na oleji zpěníme cibuli, osmažíme kukuřičnou krupici a zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme mraženou kukuřici a povaříme zhruba půl hodiny. Dochutíme kořením a podáváme nejlépe s kukuřičným pečivem
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Merlin 12. 2. 2006 19:12

tessie: dakujem číčo :-) Ten prvy recep urcite vyskusam mam rad trochu palive jedla.
Merlin
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 0ndra 30. 10. 2006 21:31

ještě bych doplnil GAZPACHO: rozmixovaná zelenina - rajčata, papriky, cibule, česnek, olivový olej, pepř+sůl, zahuštěné bílým chlebem, podává se dobře vychlazené a rozleželé, ideální na léto
0ndra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 12. 11. 2006 16:45

Ondra: Ano, v letošním parném létě jsem se jím hojně živil.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod madeleine 2. 12. 2006 23:08

Ja si vediem vlastný receptár s obrázkami (manžel si sťažoval že si nevie, čo vybrať, keď nevidí jedlo na obrázku). Mám cca 250 receptov, ale stále hodne inspirácii, ktoré neboli spracované. Tu pár overených :wink: :

Cesnačka
• 16 strúčikov cesnaku
• 3 PL hladkej múky
• ¼ l mlieka
• ½ l smotany na varenie
• olej
• petržlenová vňať
• muškátový oriešok
• vegeta
• sušienky Bake rolls cesnakové
• veľké žemle (ak budeme polievku podávať v nich).
V hrnci rozpálime olej, pridáme cesnak a trošku opečieme. Pridáme múku a zalejeme studenou smotanou. Za stáleho miešania prilejeme mlieko a necháme prevrieť. Pridáme nastrúhanú trošku muškátového orechu, vegetu a premiešame. Na ozdobu použijeme sušienky Bake rolls cesnakové a petržlenovú vňať. V prípade že podávame polievku v žemli, žemľu rozkrojíme blízko vrchu, vydlabeme a položíme na plech. Mištičku, vrchnák i vydlabance. Chvíľku opečieme v rozohriatej trúbe. Podávame hneď po naliatí polievky do chlebových misiek. Vydlabanou striedkou žemle vyjedáme polievku.
Naposledy upravil madeleine dne 27. 6. 2007 19:42, celkově upraveno 1
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod madeleine 2. 12. 2006 23:09

• 4 veľké cibule
• 1 – 2 PL oleja
• 1000ml mäsového bujónu
• soľ, korenie
• 3 – 4 PL bieleho vína (podľa chuti)
• tvrdý syr
• malé kocky chleba.
Cibule očistíme, nakrájame na tenké kolieska a väčšie kolieska rozdelíme ešte na polovicu. Cibuľu opražíme na rozpálenom oleji v hrnci na polievku. Kocku bujónu vhodíme do vriacej vody a necháme ešte zovrieť, aby sa bujón rozpustil. Ak máme zmrazený vývar, môžeme použiť ten. Vývar nalejeme na opraženú cibuľu a varíme do mäkka. Ochutíme soľou a korením a pred ukončením varu pridáme trochu bieleho vína. Kocky chleba opečieme na oleji. Polievku naložíme na taniere, posypeme kockami chleba a ozdobíme strúhaným syrom.
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod madeleine 2. 12. 2006 23:10

• 250g tmavých veľkých fazulí
• 1 malá cibuľka
• olej
• 3 PL hladkej múky
• korenie
• mletá sladká červená paprika
• 3 bobkové listy (vavrín)
• 3 väčšie zemiaky
• 100ml mlieka
• 250g smotany (kyslá alebo sladká)
• ocot
• soľ
Fazuľky opláchneme a na noc namočíme do vody. Scedíme a v hnci zalejeme 2l vody na polievku. Varíme tak dlho kým nie sú fazule takmer úplne mäkké (možno hodinu). Cibuľku očistíme a nakrájame na drobno, opražíme na oleji a pridáme 2 PL múky a pripravíme tak svetlú zápražku a za stáleho miešania pridáme do polievky. Okoreníme, pridáme červenú papriku a bobkové listy. Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky asi 10 x 10mm a pridáme do polievky. V pohári rozmiešame 1 PL hladkej múky a trochu mlieka a túto zmes prilejeme do smotany. Do tejto zmesi pridáme pár lyžíc polievky (tak sa potom smotana v polievky nezrazí) a zmes rýchlo zamiešame do polievky. Dochutíme ešte octom a soľou. Ak podávame ako hlavné jedlo, podávame s chlebom.
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod madeleine 2. 12. 2006 23:10

• 1 ČL masla
• 1 ČL múky
• 2 ČL paradajkového pretlaku
• 100ml mlieka
• ½ malej cibule
• cukor
• soľ
• 2 klinčeky
• 2 ČL ryže / polievkových cestovín
• 2 ČL postrúhaného syra
• 1000ml vývaru / vody
Z tuku a múky urobíme zápražku, prilejeme vývar a paradajkový pretlak (ak používame paradajkovú šťavu pridáme vodu len na doplnenie množstva do litra), vložíme kúsok cibule, voňavý klinček, osolíme a osladíme cukrom, rozmiešame a s ryžou varíme 20 minút. Nakoniec vlejeme mlieko alebo trochu smotany. Miesto ryže môžeme použiť cestoviny. Cestovinu pridáme do vriacej polievky a varíme len 10 minút. Mlieko alebo smotana v paradajkovej polievke zjemňuje chuť. Do taniera s
polievkou môžeme vsypať trochu postrúhaného syra.
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod madeleine 2. 12. 2006 23:10

• 4 zemiaky
• 1500ml vody
• 200g bryndze
• 150ml smotany na varenie
• cibuľa
• soľ
• mleté čierne korenie
• kôpor
• alebo pažítka
• alebo petržlenová vňať
• 1 PL múky
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a vložíme do vody, pridáme najemno postrúhanú cibuľu a uvaríme domäkka. Bryndzu rozmiešame so smotanou v polievkovom hrnci. Do rozmiešanej bryndze za stáleho miešania postupne prilievame vriaci vývar zo zemiakov spolu so zemiakmi. Polievku dochutíme soľou a posekaným kôprom, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.Ak ju chceme mať hustejšiu, zahustíme múkou.
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 13. 4. 2007 09:24

jednoduchá, lahodná (i pro odpůrce "klasické" čočky :D )

POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S NOKY

Zeleninový vývar, červená čočka, mrkev, máslo, hl. mouka, vejce, pórek, koření, petrželka.

Dáme vařit vodu s kostkou zeleninového bujónu. Do hrnce s bujónem dáme asi 2 hrsti červené čočky. Mezitím nastrouháme mrkev najemno a orestujeme jí na rozehřátém másle. Poté přidáme 2 lžíce hladké mouky a 1 vejce. Důkladně zamícháme, vyklopíme na talíř a necháme trochu vychladnout. Poté z této hmoty vykrajujeme lžičkou noky, které vhodíme do vroucí vody s čočkou. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, pepř, vegetu, možno ještě zahustit jíškou a před koncem varu přidáme nakrájenou petrželku.
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 15. 5. 2007 00:17

HRACHOVÁ POLÉVKA
Voda, mražený hrášek (nebo v sáčku, hodinu namáčený), olej, 1 cibule, lžíce hl.mouky, sůl (zel. bujón), pepř, majoránka, 3 st. česneku, krutonky.
Hrášek dáme do vody a vaříme asi hodinu, dokud není dostatečně měkký (doléváme vodu, která se odpařuje). Poté z vody vyjmeme asi tři čtvrtiny hrachu, rozmixujeme ho a vrátíme do vody k nerozmixovaným – pokud je polévka moc hustá, tak zředíme vodou. Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibulku, osmažíme, přidáme lžíci hl. mouky a vytvoříme jíšku. Cibulovou jíšku vhodíme do polévky, přidáme protlačený česnek, sůl (případně kostku bujónu), pepř, majoránku a ještě povaříme. Pro zjemnění lze přidat i trochu smetany. Podáváme posypané pečivovými krutonky (lze je i koupit).

Obrázek
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 28. 1. 2009 12:59

Arabská verze naší hrachovky, vynikající! :-)

CIZRNOVÁ POLÉVKA
400g vařené cizrny, 100g másla, 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky římského kmínu, mletý pepř, zel. bujón, 12% smetana, kys. smetana.
Cizrnu dáme do vlažné vody a necháme namočenou přes noc (8-12 hodin) – zdvojnásobí objem. Druhý den slijeme, zalijeme vodou, vaříme doměkka (1-2 hodiny), poté slijeme a část cizrny dáme stranou. V kastrolu rozpustíme máslo, osmahneme cibuli, po chvíli přidáme nakrájený česnek, cizrnu, dostatek římského kmínu, čerstvého pepře a ještě chvíli smažíme. Zalijeme vodou, vhodíme kostku bujónu a vaříme ještě 20 minut. Poté přidáme smetanu a polévku pečlivě rozmixujeme (ochutnáme, případně dodáme koření) Při podávání každou porci doplníme lžičkou kysané smetany a vařenou cizrnou.
Obrázek
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 28. 1. 2009 14:37

Cizrnu já rád ... a tohle vypadá zajímavě. Jen bych ubral na másle. Pokud jde o 4 porce, tak mi 25g na porci přijde hrozně moc; ono je dost i těch skoro 20g, to pro případ, že by se jednalo o 6 porcí. Ale díky za tip.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tessie 28. 1. 2009 16:07

To máš asi pravdu. Já ten recept mám z pořadu Kluci v akci, ale v reálu ty suroviny dávám spíš od oka, takže i toho másla méně (to bohužel netuším, kolik je gramů:). Jaké množství by podle tebe bylo vhodnější?
tessie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 30. 1. 2009 00:29

Asi co je potřeba pod cibuli - nebude to spíš 10g? Ale to by byla cca polévková lžíce.
Jenže 100g je skoro osminka.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 30. 1. 2009 19:20

Já nevím, ale dovedu si představit nějakých 10g másla na porci. Čili pokud je to rozpis na 4 porce, tak max. 40g (cca. 1/3 osminky)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anton323 13. 5. 2010 11:20

madeleine píše:• 4 zemiaky
• 1500ml vody
• 200g bryndze
• 150ml smotany na varenie
• cibuľa
• soľ
• mleté čierne korenie
• kôpor
• alebo pažítka
• alebo petržlenová vňať
• 1 PL múky
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a vložíme do vody, pridáme najemno postrúhanú cibuľu a uvaríme domäkka. Bryndzu rozmiešame so smotanou v polievkovom hrnci. Do rozmiešanej bryndze za stáleho miešania postupne prilievame vriaci vývar zo zemiakov spolu so zemiakmi. Polievku dochutíme soľou a posekaným kôprom, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.Ak ju chceme mať hustejšiu, zahustíme múkou.



zneje velmi skvele, urcite vyskusam :)
anton323
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků