Suroviny:
(2 porce každá cca. 200g)
100 g šmakoun original ( http://www.smakoun.cz )
3 feferonky "beraní rohy"
2 menší slovenské papriky
1 menší rajče (příp. 3 cherry rajčátka)
1/2 menší cibule nebo 3/4 jarní cibulky
1,5 polévkové lžíce hrášku ve slaném nálevu
1,5-2 polévkové lžíce omáčky Roasted tomato&basil (použil jsem Tesco healthly live) případně to samé množství kvalitního rajčatového pyré
1 čajová lžička extra virgin olivového oleje
1 vrchovatá čajová lžička Harissy
1/2 čajové lžičky vinného octa
špetka soli, špetka pepře
Postup:
Šmakoun se nakrájí na velmi jemné kousíčky a smíchá se s harissou. Postupně se vmíchá nadrobno nasekaná cibulka, najemno nakrájená rajčata a paprika, najemno nakrájené zrníček zbavené feferony a hrášek. Přidá se rajčatová omáčka či protlak, olivový olej a dochutí se octem, solí a pepřem. Salát je vhodné nechat hodinu až dvě proležet v chladu. Salát nejlépe chutná s různými druhy pečiva.
Energetická hodnota:
Dvě porce mají energetickou hodnotu pouhých 1050 kJ, tedy 525 kJ/porci. Přidáme-li 2 plátky křehkého žitného chleba, dostáváme se na nějakých 750 kJ/porci.
Náhrady:
- Šmakouna lze nahradit neochuceným Tofu (+ 100 kJ/porce)
- Omáčku lze nahradit rajčatovým pyré (- 30 kJ/porce)
- Olej lze vynechat bez náhrady (-50 kJ/porce) - ale není to tak dobré.
- Harissu lze částečně nahradit různými chilli omáčkami - raději bez česneku (ale zdaleka to nemusí být ono)