Letošní silvestrovskou tabuli jsem ozvláštnil sýrovými kuličkami. Takovýchto chuťovek se dá vymyslet milion, takže následující 4 varianty budiž jen malou inspirací:
1) Kuličky z Nivy
velmi prostá věc - vyzrálá (a nepřesolená niva) se nastrouhá, smíchá se s troškou rozměklého másla na hladkou hmotu, ze které se vytvarují kuličky a ty se pak obalí ve strouhaných vlašských ořeších
2) Kozí kuličky
opět velmi prosté - měkký kozí cammembert (prodává se v marketech na váhu, cena okolo 400,-/kg) se rozetře vidličkou, dochutí se troškou utřeného nebo najemno nastrouhaného česneku, kuličky se obalují v najemno nasekané petrželce nebo pažitce
3) Balkánské kuličky (na snímku světlejší červené)
balený velmi málo solený balkánský sýr nebo feta (v případě potřeby stáhnout sůl je možné nechat ho hodinku máčet v mléce) se rozetře s maličkým množstvím rozměklého másla (nebo jen samotný), kuličky se obalí v grilovacím koření (Vitana speciál bez soli a glutamátu)
4) Uherákové kuličky (na snímku tmavší červené)
Nastrouhaný Eidam, nastrouhaný uzený sýr, troška taveného sýra, nastrouhaný maďarský uherák, pár kapek tabasca - ze surovin se vytvoří směs, která se tvaruje do kuliček, které se obalují v dobré sladké paprice.
Velikost kuliček by neměla být příliš velká (na jednu kuličku tak 1/2 až 3/4 čajové lžičky příslušné směsi)
Kuličky se kladou buď na talířek nebo do "zásobníku na kuličky" a dají se na několik hodin proležet v chladu.
Vypadají asi takhle:
Doporučuji je servírovat spolu s jinými sýrovými dobrůtkami (v mém případě s plněným hermelínem a sýrovou roládou).