Další jednoduchá a zdravá mňamka. Dokonce chutná i lidem, co normálně tvarůžky nemusí:
Suroviny:
(6 porcí)
1 balení olomouckých tvarůžků (125g)
1 balení polotučného tvarohu Madeta (vanička 250g)
1/2 žluté cibule
1/2 lžičky drceného kmínu (doporučuji nadrtit si čerstvě celý kmín)
1 špetka pálivé mleté papriky (případně i sladké, kdo nechce mít pomazánku pikantní)
1 čajová lžička olivového oleje
3/4 - 1 polévková lžíce piva
na dochucení sůl, bílý pepř, tabasco
Postup:
Tvarůžky nakrájíme na malé kousky, přidáme najemno nasekanou cibuli, kmín a papriku a důkladně rozmělníme v kutru. Následně přidáme tvaroh, olivový olej, a důkladně prokutrujeme, aby se směs spojila.
Směs přendáme do vhodné nádoby, přidáme pivo a důkladně prošleháme metličkou, dochutíme podle vkusu a světonázoru troškou bílého pepře, soli (opatrně s ní) případně tabasca.
Následuje nejdůležitější okamžik - ovládnout se a nesežrat hotový produkt hned - lepší je nechat pomazánku několik hodin odležet. Způsob servírování je jasný - pomazánka se maže na čerstvý tmavý chléb (mě se nejvíce osvědčil farmářský) a dozdobí se najemno nasekanou natí z jarní cibulky.
Asi nejvhodnějším nápojem je sklenka kvalitního piva (já si dal s chutí Sváteční ležák Bernard).
Poznámka: Tvarůžky se prodávají v různých podobách - možné je použít libovolný tvar. Některé varianty však bývají více solené, případně obsahují kmín nebo papriku. V tomto případě je nutno upravit dávkování příslušných ingrediencí - např. při použití "olomouckých kousků s kmínem se množství kmínu redukuje na necelou polovinu
----
A na závěr mé obvyklé trapnosti ohledně ekonomiky a energetické hodnoty.
Náklady na uvedené množství jsou cca. 50,- Kč (bez chleba); porce tedy vyjde na cca. 8,-. Náklady na 100g pomazánky jsou asi 11,-
Energetická hodnota uvedeného množství je asi 2100 kJ; porce (bez chleba) má slušných 350 kJ; 100g pomazánky pak cca. 470 kJ. Jedná se tedy o velmi dietní pokrm, který (pokud k němu člověk nevychlemstne 3-4 pifka) na váze ani nepoznáte.