Deli píše: na jakym principu to vůbec funguje a co se tam vůbec dává? nějak nemam představu
Celý princip těchto systémů spočívá v tom, že zmrazí směs během její přípravy, aniž by se vytvořily ledové krystaly. Pokud by se totiž jen rozmíchala a pak se dala ztuhnout do mrazáku, tak se těžší části usadí na dně, kde z toho bude kostka ledu.
Domácí typy fungují na principu "namražení" a to buď celého přístroje nebo vyjímatelných chladící vložek. Výhodou je jednoduchá konstrukce a nízká cena, nevýhodou je to, že přístroj není vždy připraven okamžitě k použití a také to, že zvládne jen jednu várku (a pak se musí opět namrazit), pokud jsou vyjímatelné chladící náplně je možné jich mít víc a ty po přípravě první várky vyměnit. Jsou také skladnější, takže můžou být trvale připravené v ledničce. Průmyslové prístroje mají zabudované vlastní chlazení.
Jinak pokud si chcete někdo vyrobit takový přístroj doma, můžete postupovat jako zmrzlináři ve středověku, taky se obešli bez ledniček
.
Vezmete dvě nádoby, které pasují "do sebe" a mezi ně nasypete led se solí. Sůl způsobí tání ledu při nižší teplotě, než je obvyklých 0 ˚C, v domácích podmínkách je tak možné dosáhnout i -20 ˚C! V té "vnitřní" nádobě pak připravujete zmrzlinovou směs. Standardní základní složkou zmrzliny jsou vajíčka, citronová kůra (pro potlačení chuti vajec, jinak by všechny příchutě chutnaly po vejcích), cukr, tuk (v těch kvalitnějších máslo, v těch méně kvalitních margarín) a nějaká tekutina - mléko nebo voda.
Směsi pro přípravu zmrzlin lze koupit např. v Makru. Mají tam určitou "základní směs" do které se pak přidávají různá ochucovadla.
Suma sumárum - je to stejné jako s pečením. Pokud máte dobrý recept a nešetříte na surovinách, můžete dosáhnout lepšího výsledku než u běžně prodávaných průmyslových výrobků, cenově to ale bude naprosto nekonkurenceschopné.
Pokud budete škudlit na surovinách tak to zase za tu námahu nestojí a kupte si raději hotovou zmrzlinu v supermarketu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.