Zmrzlinovač

Kuchyňské linky, spotřebiče, pravidla stolování a různé informační zdroje

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Caddy 19. 8. 2008 14:10

Tak moje žena se asi po dvou letech přání dočkala a koupil jsem jí zmrzlinovač. Teď přemýšlím, co pořádně s tím, než tam jen nalít smetanu, mléko a nějaké ovoce...má s tím někdo zkušenosti nebo nějaké tipy, jak z toho vykouzlit co nejlepší věci? podle popisu to umí i nejaké sorbety, jogurty, drinky...ale receptů je u toho asi jen pět... :)

Novy spotrebic valejici se na lince v rade ostatnich...stoji aspon za to? :) Čas ukáže...
Obrázek
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Deli 19. 8. 2008 14:12

nemam nic, ale jdu se mrknout co to stojí, že bych si to taky pořídil :))
- You’re disturbing my oboe practice.
- You don’t play the oboe.
- I could play the oboe.
8)
Deli
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 19. 8. 2008 14:24

Deli: probloem je (i kdyz pri dnesnich kursech spis vyhoda), ze u nas nic nemaji...jsme nasel dva modely a jeste hnusne plastove a mizernych parametru...tohle je z USA, zapada nam designem k ostatnim, slusna znacka (nechapu, proc u nas vubec neexistuje) a vyslo to kolem $100 i s postevnym :)
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Deli 19. 8. 2008 14:47

právěže jsem našel něco přes litr, ale to byly takový plastový ošklivky a když sem našel něco rozumného, tak to bylo skro za 10tis CZK :--

100 USD je super cena :-) na jakym principu to vůbec funguje a co se tam vůbec dává? nějak nemam představu :nenapadne
- You’re disturbing my oboe practice.
- You don’t play the oboe.
- I could play the oboe.
8)
Deli
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 19. 8. 2008 17:02

no to ja prave taky ne :-D Ted jsme tam dali smetanu, mleko a rozmixle ovoce a uvidime :) Jiank me prekvapilo, ze to neni sobestacne, tu hlavni nadobu musis napred nechat v mrazaku, je v ni obsazena nejaka tekutina...ktera akumuluje mraz :)
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 19. 8. 2008 18:36

uz se tam cosi deje, to jsme zvedavy :)

Obrázek
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Deli 19. 8. 2008 19:55

tak vypadá to zajímavě :) dá se to jíst? :))
- You’re disturbing my oboe practice.
- You don’t play the oboe.
- I could play the oboe.
8)
Deli
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 19. 8. 2008 20:58

no, je to velmi dobre...jen primo z toho zmrzlinovace prilis ritke, neztuhlo to do konzistence kopeckovy zmrzliny...nicmene to pak ani v mrazaku, asi to chce precijen jine suroviny/pomery... :) Vsak my na to prijdem :)) A zitra si v tom apson udelam mojito :-D
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Deli 20. 8. 2008 08:20

http://www.kavovary.com/gastro/pmwiki.p ... odARecepty tady něco je :)

Chcete si udělat zmrzlinu doma?
Zmrzlina patří především k létu. V zimním období její prodej klesá na minimum a zmrzlina se jí spíše jako moučník po hlavním chodu. Mezi nejoblíbenější druhy zmrzliny patří vanilková, čokoládová a pistáciová, ale těžko říct proč. Pokud vám nechutná zmrzlina z kornoutu, zkuste si připravit některý z dezertů nebo sorbetů.

Není to nic složitého. Můžete použít polotovary, které jsou běžně v prodeji, to znamená pastové směsi, které jen rozředíte a necháte zmrazit, nejlepší ale je pracovat s čerstvými surovinami. Nejprve se musíte rozhodnout, jaký základ zvolíte. Většinou je základní surovinou sladká smetana, tedy šlehačka. Ale může to být i mléko, víno (nejčastěji šampaňské či sekt), čaj, citrónová či jiná ovocná šťáva – nebo úplně obyčejná voda. Často se k základu přidává sníh ušlehaný z bílků, ten však není nutností. Někdo přidává do zmrzliny dokonce i krém utřený ze žloutků. Příchutě se pak obvykle podřizují pevné složce zmrzliny, tedy především použitému ovoci. Nejoblíbenější jsou jahody, banány, broskve, meruňky, borůvky, maliny, ostružiny, kokos, meloun, dýně... Ovoce se před použitím rozmixuje na jemnou kaši. Můžete použít i příchutě jiného druhu, z nich je nejoblíbenější vanilka, ale může to být i skořice, pistácie, sezamová semínka, případně kakao, nebo dokonce i kardamom. Z obavy před tloustnutím se místo smetany používá jogurt. Některé recepty doporučují tužit zmrzlinu maizenou (kukuřičnou škrobovou moučkou), ale odborníci to považují za zbytečné.

Poslední fáze přípravy počítá s pevnými vložkami. Do hotové zmrzliny můžete vmíchat kromě kousků ovoce například také oříšky, rozinky nebo kousky oplatků. Také lístky čerstvé máty se hodí, nejen pro ozdobu. Ti, kteří nedbají na štíhlou linii, přidávají do zmrzliny kousíčky čokolády. A jestliže se nechystáte řídit auto, pak můžete zmrzlinu polít nějakým dobrým alkoholem – počínaje kvalitním rumem, koňakem nebo whisky konče.
- You’re disturbing my oboe practice.
- You don’t play the oboe.
- I could play the oboe.
8)
Deli
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 8. 2008 15:15

Deli píše: na jakym principu to vůbec funguje a co se tam vůbec dává? nějak nemam představu :nenapadne


Celý princip těchto systémů spočívá v tom, že zmrazí směs během její přípravy, aniž by se vytvořily ledové krystaly. Pokud by se totiž jen rozmíchala a pak se dala ztuhnout do mrazáku, tak se těžší části usadí na dně, kde z toho bude kostka ledu.
Domácí typy fungují na principu "namražení" a to buď celého přístroje nebo vyjímatelných chladící vložek. Výhodou je jednoduchá konstrukce a nízká cena, nevýhodou je to, že přístroj není vždy připraven okamžitě k použití a také to, že zvládne jen jednu várku (a pak se musí opět namrazit), pokud jsou vyjímatelné chladící náplně je možné jich mít víc a ty po přípravě první várky vyměnit. Jsou také skladnější, takže můžou být trvale připravené v ledničce. Průmyslové prístroje mají zabudované vlastní chlazení.

Jinak pokud si chcete někdo vyrobit takový přístroj doma, můžete postupovat jako zmrzlináři ve středověku, taky se obešli bez ledniček :D .
Vezmete dvě nádoby, které pasují "do sebe" a mezi ně nasypete led se solí. Sůl způsobí tání ledu při nižší teplotě, než je obvyklých 0 ˚C, v domácích podmínkách je tak možné dosáhnout i -20 ˚C! V té "vnitřní" nádobě pak připravujete zmrzlinovou směs. Standardní základní složkou zmrzliny jsou vajíčka, citronová kůra (pro potlačení chuti vajec, jinak by všechny příchutě chutnaly po vejcích), cukr, tuk (v těch kvalitnějších máslo, v těch méně kvalitních margarín) a nějaká tekutina - mléko nebo voda.

Směsi pro přípravu zmrzlin lze koupit např. v Makru. Mají tam určitou "základní směs" do které se pak přidávají různá ochucovadla.

Suma sumárum - je to stejné jako s pečením. Pokud máte dobrý recept a nešetříte na surovinách, můžete dosáhnout lepšího výsledku než u běžně prodávaných průmyslových výrobků, cenově to ale bude naprosto nekonkurenceschopné.
Pokud budete škudlit na surovinách tak to zase za tu námahu nestojí a kupte si raději hotovou zmrzlinu v supermarketu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 21. 8. 2008 23:41

supe,r diky za tipy :)

Jinak o cenu a pracnost nejde, jde o pochutnani, coz se docela povedlo...rozhodne lepsi, nez kupovana...jen jeste poladit to slozeni, aby to ziskalo spravnou konzistenci :)
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Deli 22. 8. 2008 07:25

PatrikChrz píše:Jinak pokud si chcete někdo vyrobit takový přístroj doma, můžete postupovat jako zmrzlináři ve středověku, taky se obešli bez ledniček :D .
Vezmete dvě nádoby, které pasují "do sebe" a mezi ně nasypete led se solí. Sůl způsobí tání ledu při nižší teplotě, než je obvyklých 0 ˚C, v domácích podmínkách je tak možné dosáhnout i -20 ˚C! V té "vnitřní" nádobě pak připravujete zmrzlinovou směs. Standardní základní složkou zmrzliny jsou vajíčka, citronová kůra (pro potlačení chuti vajec, jinak by všechny příchutě chutnaly po vejcích), cukr, tuk (v těch kvalitnějších máslo, v těch méně kvalitních margarín) a nějaká tekutina - mléko nebo voda.

Směsi pro přípravu zmrzlin lze koupit např. v Makru. Mají tam určitou "základní směs" do které se pak přidávají různá ochucovadla.

supr, tohle někdy zkusim :-))

caddy: a taky jde o to, že si to člověk vyrobí sám doma, podle sebe, co? :-)
- You’re disturbing my oboe practice.
- You don’t play the oboe.
- I could play the oboe.
8)
Deli
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků