Pravda o palmovém oleji

Co je zdravé? A co není? Diskutujte také o dietách a vegetariánství

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Raziel-CZ 16. 2. 2012 16:33

Přátelé, zavítal jsem na tuto stránku s vírou, že se dozvím od někoho zkušeného skutečnou pravdu o palmovém oleji. Četl jsem mnoho článků, webů a diskusí, hovořil s několika lidmi, ale stále slýchám dvě verze a to takové, že palmový olej je nejzdravější a zároveň nejškodlivější. O jaká fakta se může člověk tedy opřít?

Přikládám nějaké zdroje:
Pro: http://cztrend.cz/zakladni-charakteristika
Pro: http://www.dia-potraviny.cz/palmovyolej.html
Proti: http://www.ireceptar.cz/zdravi/nekolik- ... movy-olej/

Děkuji.
Vzhledem k nárůstu náctileté pubertální komunity a nedostatku nebo nezájmu správců fóra se již zúčastňuji pouze diskusních vláken na úrovni. Urážlivé a jinak nevhodné příspěvky tedy ignoruji. Děkuji za pochopení.
Raziel-CZ
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 2. 2012 22:50

Ono je obojí tak trochu pravda. Nezpochybnitelnou výhodou palmového oleje je, že vydrží vysoké teploty a tedy se tak snadno nepřepaluje.
Nevýhodou je jeho chemické složení - viz informace uveřejněné v DTestu:

Palmový olej je zdravotně nejrizikovější
Celosvětově stále více se prosazujícím tukovým produktem je palmový olej. Z technického a obchodního hlediska je nejpoužívanější tzv. palmolein, který na rozdíl od palmstearinu zůstává kapalný i za teplot nižších než 20 °C tak jako ostatní rostlinné oleje. Doposud nízké ceny palmového oleje vycházely z jeho poměrně vysoké nabídky, stejně jako u jiných surovin se ale v současné době v souvislosti s používáním a výrobou biopaliv situace poněkud mění i v případě oleje z palem. Vzhledem k obtížné rafinaci, především nutnosti odbarvení prováděného nestandardními postupy, se do ČR dováží palmový olej již rafinovaný. Palmový olej je ve srovnání s ostatními oleji největším nositelem kyseliny palmitové, které obsahuje zhruba od 40 do 44 procent. To v praxi znamená zvýšené riziko vzniku aterosklerózy. Výhodnou technologickou vlastností je ale skutečnost, že palmový tuk tvoří při chlazení pouze malé krystalky. Proto jsou palmový a také řepkový olej vhodnou surovinou pro výrobu margarínů a tuků do pečiva. Výrobky dostávají žádoucí plastickou konzistenci, nejsou hrudkovité ani pískové, přičemž v těstě a pečivu napomáhají vzniku vzduchových bublin.
Stejně jako každý jiný olej, má i palmový olej nežádoucí cholesterol. Na rozdíl od řepkového (0,5 až 1,3 %) či sójového (0,6 až 1,5 %) je však jeho obsah vyšší, od 2,6 do 6,7 procenta. Na druhou stranu má palmový olej 50 až 60 procent žádoucího fytosterolu, který cholesterol v krvi snižuje. Palmový olej má relativně vyšší obsah nasycených mastných kyselin, což je určitou nevýhodou z hlediska dietetického, naopak však výhodou z pohledu jeho vyšší oxidační stability. Proto je palmový olej užíván ve směsi s řepkovým jako olej fritovací.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků