Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření
Doporučuji jiný postup - vyluhovat čaj za studena. Chuťově je to mnohem lepší.Slonik píše:radši si uvařím hrnek dobrého čaje, ochladím ho, smísím s ledem a dalšími eventuelními přísadami.
To není problém.Slonik píše:Tak povídej podrobnosti - jak dlouho se to máčí, jaké čaje jsou pro tenhle postup vhodné, prostě všechno. Slyším o tom poprvé a rád si rozšířím obzory. Díky.
http://krtenek.unas.cz/caj.html píše:Chlazené a studené čaje
V horkých dnech chutnají vážně skvěle. Ale jak na přípravu? Zas tak jednoduché to není. Musíte totiž ihned zapomenout na myšlenku přípravy a následného zchlazení horkého nálevu. Dostali byste pouze zakalený a podivně chutnající výluh.
Princip je vlastně zcela opačný klasické přípravě čaje. Ale o to zajímavější. Vezmeme čistou a pachu prostou nádobu, na 1,5l vody vsypeme tři polévkové lžíce čaje a zalijeme studenou vodou. Nádobu uzavřeme a takto necháme v lednici nebo na podobném chladném místě luhovat zhruba 12 hodin. Poté slijeme.
Pro tutu přípravu jsou nejvhodnější oolongy (modrozelené čaje) a čaje zelené.
V případě oolongu můžete do studeného nálevu přidat dle chuti cukr a řádně protřepat. Vznikne zajímavá pěnová čepice a nálev chuti vskutku nevšední.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků